Жито је неопходан део славске трпезе
Састојци:
- 350 г жита
- 350 г млевених ораха
- 300 г шећера
- 1 кашичица ванилиног шећера
- 1 кашичица ренданог мускатног орашчића
- 1/2 кашичице цимета
Рецепт за најбоље славско жито:
Како бисте направили славско жито, прво га очистите и исперите под млазом воде. Сипајте у лонац и прелијте водом, па пустите да прокључа и оставите да ври пар минута. Након тога проспите воду од кувања и сипајте опет чисту, хладну воду, па све поновите истим поступком 4 пута, како би се вода разбистрила.
Након што вода последњи пут прокува, скините лонац са рингле и ставите на хладно место. Поклопите и прекријте неким ћебетом. Након пар сати процедите жито и одвојите око 200 мл течности од кувања. Измељите жито па га у једној шерпи помешајте са млевеним орасима и са мало шећера, само пре тога одвојите мало ораха за украшавање. Свему додајте ванилин шећер, цимет и мускатни орах.
По потреби додајте мало воде од кувања, коју сте одвојили, као и још шећера по потреби.
(Ствар укуса)