Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВЕ НАМИРНИЦЕ ПОБОЉШАВАЈУ КРВНУ СЛИКУ: Одлични броци против малокрвности

Осец́ај сталне слабости и умора је свеприсутан и може указивати на различита стања, па је важно да слушате своје тело које вам на овај начин шаље поруке.

1729085052_shutterstock_2453070285.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Први и најбољи корак је да се обратите свом лекару, који вас може упутити на анализе крви и, ако је потребно, на даље лечење. Међутим, када је реч о лабораторијским налазима, наведени симптоми често указују на недостатак гвожђа у организму. У зависности од степена недостатка, лекар може да препише одговарајуц́е лекове, а осим тога, укључивање намирница богатих хранљивим материјама у исхрану може природно побољшати крвну слику. 

Да бисте подигли ниво хемоглобина, повец́али производњу црвених крвних зрнаца и унапредили бољу циркулацију, посегните за ових 10 намирница.

Спанац́је одличан извор хранљивих материја, укључујуц́и гвожђе, фолат и витамин Б12. Гвожђе је неопходно за производњу хемоглобина, који преноси кисеоник у крв, док фолат и витамин Б12 подржавају стварање црвених крвних зрнаца. Поред тога, спанац́ садржи витамин А и каротеноидне пигменте лутеин и зеаксантин, а ове супстанце играју важну улогу у заштити ока од оштец́ења изазваних излагањем сунцу и променама на оку изазваним старењем.

Цвеклаје богата гвожђем, фолном киселином и антиоксидансима као што је бетанин. Ово коренасто поврц́е не само да помаже у повец́ању производње црвених крвних зрнаца, вец́ и побољшава циркулацију крви. Једна студија је закључила да је цвекла одговорна за повец́ану брзину, одложени умор и кардиореспираторну издржљивост током вежбања. Томе би могли да допринесу нитрати који се претварају у азот-оксид, који повец́ава проток чи-ја и испоруку кисеоника у ткива, што коначно омогуц́ава телу да се ефикасно бави спортом. Поред тога, цвекла такође помаже у опоравку након интензивног вежбања због антиоксиданата које садржи.

Нар, познат по високом садржају антиоксиданата и семенкама богатим гвожђем, стимулише производњу хемоглобина и може помоц́и у превенцији анемије. Такође садржи витамин Ц, који побољшава апсорпцију гвожђа. Нар можете додати разним салатама, овсеним пахуљицама, јести га као ужину или пити сок, како би се унос витамина Ц распоредио током дана, што је посебно пожељно у сезони вироза.

Махунарке као што су пасуљ, сочиво и сланутак су такође одличан извор (биљног) гвожђа, фолата и протеина без хема. Ови хранљиви састојци су неопходни за производњу црвених крвних зрнаца и одржавање здравог нивоа крви. Отприлике 80 грама леблебија садржи 1,8 милиграма гвожђа.

Јетра је невероватно богата гвожђем, витамином Б12 и другим важним хранљивим материјама, а међу њима се издваја свињска џигерица. Ова храна је корисна за особе са анемијом узрокованом недостатком гвожђа.

Немасно црвено месо као што је говедина је још један добар извор хем гвожђа, које тело лакше апсорбује у поређењу са горе поменутим не-хем гвожђем које се налази у биљној храни. Укључивање немасних комада црвеног меса у умереним количинама може помоц́и у одржавању адекватног нивоа гвожђа.

Јаја су богата гвожђем и витамином Б12 и подржавају производњу црвених крвних зрнаца. Гвожђе у жуманцету, као и гвожђе у месу, има високу биорасположивост и стога се препоручује групама са ризиком од недостатка гвожђа.

Црна чоколада, осим што је одлична за свако непце, може допринети бољем здрављу крви. Са више од 80 одсто какаоа, садржи много гвожђа, витамина К, магнезијума, фосфора, калијума, цинка, бакра и мангана и један је од најбољих извора антиоксиданата као што су флавоноиди који подржавају проток крви и циркулацију.

Иако ораси и семенке као што су бадеми, семенке бундеве и сусам нису најбогатији извори гвожђа, они су свакако вредан додатак исхрани због многих других здравствених предности. Комбинујте их са другом храном богатом гвожђем и витамином Ц да бисте оптимизовали исхрану и одржали здравље.

Поред поменутих житарица, хлеб и други производи од житарица обогац́ени су гвожђем, витамином Б12 и другим есенцијалним нутријентима који заједно могу допринети оптималном здрављу крви.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas