Пре него што досолите храни - размислите о штетном утицају овог зачина.
Докторка Сабрина Геисбергер и њени сарадници са Института за биомедицину (БИМСБ) у стручном часопису Circulation објавили су рад који показује да претерано сољење хране може да ослаби имунитет.
Прочитајте још: ЦРВЕНА боја без трунке ХЕМИЈЕ: 4 кашике млевене паприке и сок од вишње учиниће ЧУДО!
У новој, берлинској студији, тим је испитао метаболизам имуних ћелија које су биле изложене високим концентрацијама соли. Утврдили су да со утиче на имунитет реметећи тзв. респираторни ланац, узрокујући да ћелије производе мање аденозин трифосфата (АТП) универзалног горива које покреће ћелије, осигурава енергију за мишиће и регулацију метаболизма. Дакле, ако високи нивои соли у телу узрокују слабију производњу АТП-а, то може да утиче на сазревање ћелија имунитета и њихову функцију.
Со ремети респираторни ланац, утиче на имунитет!
Ако се, пак, такав важан ћелијски механизам поремети на дуже време то може да има јако негативан утицај на имунитет у сваком смислу почевши од заштите од вируса и бактерија. Такође, повећан је ризик од развоја упалних болести крвних судова и зглобова, као и аутоимуних болести.
Прочитајте још: Јабуково сирће крије бројне намене: Очистите њиме кућу, негујте кожу, а ево како да га користите за љубимце!
Зато стручњаци, још једном препоручују да се дневни унос соли свакако смањи на мање од шест грама. У ту грамажу свакако треба урачунати и со која се скрива у прерађеним намирницама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ