Pre nego što dosolite hrani - razmislite o štetnom uticaju ovog začina.
Doktorka Sabrina Geisberger i njeni saradnici sa Instituta za biomedicinu (BIMSB) u stručnom časopisu Circulation objavili su rad koji pokazuje da preterano soljenje hrane može da oslabi imunitet.
Pročitajte još: CRVENA boja bez trunke HEMIJE: 4 kašike mlevene paprike i sok od višnje učiniće ČUDO!
U novoj, berlinskoj studiji, tim je ispitao metabolizam imunih ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli. Utvrdili su da so utiče na imunitet remeteći tzv. respiratorni lanac, uzrokujući da ćelije proizvode manje adenozin trifosfata (ATP) univerzalnog goriva koje pokreće ćelije, osigurava energiju za mišiće i regulaciju metabolizma. Dakle, ako visoki nivoi soli u telu uzrokuju slabiju proizvodnju ATP-a, to može da utiče na sazrevanje ćelija imuniteta i njihovu funkciju.
So remeti respiratorni lanac, utiče na imunitet!
Ako se, pak, takav važan ćelijski mehanizam poremeti na duže vreme to može da ima jako negativan uticaj na imunitet u svakom smislu počevši od zaštite od virusa i bakterija. Takođe, povećan je rizik od razvoja upalnih bolesti krvnih sudova i zglobova, kao i autoimunih bolesti.
Pročitajte još: Jabukovo sirće krije brojne namene: Očistite njime kuću, negujte kožu, a evo kako da ga koristite za ljubimce!
Zato stručnjaci, još jednom preporučuju da se dnevni unos soli svakako smanji na manje od šest grama. U tu gramažu svakako treba uračunati i so koja se skriva u prerađenim namirnicama.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU