Сви кувамо пиринач на исти начин, али та метода може довести до низа штетности за организам
Према речима стручњака и новим научним истраживањима, метода кувања у шерпи док вода не испари, никако није здрава, јер може доћи до озбиљних проблема са здрављем, укључујући болести срца и дијабетес.
Прочитајте још: Побољшајте памћење и КОНЦЕНТРАЦИЈУ: Сваког јутра 3 минута вежбајте ЈОГУ МОЗГА и то са својим дететом (ВИДЕО)
Ова метода може да буде недовољна за уклањање арсена из пиринча, који садржи токсине и пестициде, који се налазе у земљишту. Арсен се на тај начин задржава и у пиринчу. Према саветима, најсигурнији начин за кување пиринча је да га оставите у шерпи да одстоји у води преко ноћи, а потом ујутру испирате, све док вода не постане прозирна.
Присуство арсена у намирници, доказао је професор биолошких наука Енди Мехарг, који је тестирао кување пиринча помоћу три методе.
Прва метода
Професор је тетстирао најчешћи начин кувања. Стављао је два дела воде на један део пиринча, а након испарење воде, ниво арсена се није променио.
Друга метода
На један део пиринча сипао је пет истих делова воде. Вишак је током кувања пиринач избацио, па је самим тим и ниво арсена био упола мањи.
Прочитајте још: Шта је СИНДРОМ компјутерског вида? Проблем данашњице
Трећа метода
пиринач је у води остао преко ноћи, а ниво отровних честица био је мањи за 80 посто.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ