Чај се одувек сматрао здравим, а на њему су родитељи посебно инсистирали зими или када се дете прехлади, разболи.
Међутим, нутриционисткиња Харлен Басин тврди да деца до 12. године не би требало да пију чајеве, а у својој објави на Инстаграму је навела и четири разлога зашто.
1. Утиче на апсорпцију гвожђа
Чајеви садрже танине, састојке који могу да утичу на апсорпцију гвожђа из хране биљног порекла. Код деце чија је исхрана базирана на намирницама биљног порекла или која имају мањак гвожђа, анемију, свакодневно конзумирања чаја могло би да погорша проблем.
2. Ризик од дехидрације
Чај има благо диуретичко дејство и може да допринесе дехидратацији. Због оваквог дејства чаја дете би могло чешће да пишки, а узимајући у обзир да је понекад прави изазов натерати малишане да уносе довољно воде, то би можда требало избећи.
3. Садржи кофеин
Чајеви, неки у мањој, неки у већој мери, садрже кофеин, који је стимулант. То значи да би код деце могао да доведе до узнемирености, па чак и благе анксиозности.
4. Утиче на варење
Нутриционисткиња објашњава да чај утиче на варење и апсорпцију, те да код деце може да доведе до горушице. Осим тога, истиче и да чај нема никакву нутритивну вредност, те да је деци потребна добро избалансирана исхрана уз довољан унос воде.
(Yумама)
БОНУС ВИДЕО