Испробајте савет искусних домаћица
Пиринач је једна од најпопуларнијих намирница у свету, коју је врло лако прилагодити различитим јелима. Међутим, неки избегавају да је праве јер се често залепи за тигањ или лонац.
Ипак, постоји једноставно решење које ће вам помоћи да се пиринач не залепи за шерпу.
Како наводи ХуффПост, овај проблем ће вам решити лимун. Наиме, након што ставите пиринач у шерпу с водом, непосредно пре прокувавања додајте мало лимуновог сока. На тај начин добићете пиринач савршено пахуљасте конзистенције.
Осим што лимунов сок спречава згрудњавање, он доноси још неколико предности. Тако ће додатак лимуна учинити пиринач светлијим, а наводно побољшава и текстуру зрна.
Међутим, ако немате сок од лимуна при руци, постоји још једна опција. Можете додати само мало уља у воду пре него што прокључа, а то ће помоћи да се пиринач такорећи разбије па чак и додати лепу текстуру вашем оброку.
Такође, многи буду у дилеми да ли је пиринач неопходно опрати пре кувања како не би био лепљив. Према студији, коју је објавио СциенцеДирецт, показало се да процес прања није имао утицаја на лепљивост или тврдоћу пиринча. Ипак, они наводе да би пиринач требало опрати из других разлога, а то је како би се испрала прашина, могући инсекти, љуска и слично.
Такође, они наводе да с великом употребом пластике у прехрамбеној индустрији, могуће ју је пронаћи и у пиринчу па је истраживање показало да се процесом прања испира до 20 одсто пластике из сировог пиринча.
Важно је напоменути и да пиринач садржи поприлично висок ниво арсена па се показало да испирање пиринча уклања око 90 одсто такозваног био-приступачног арсена, али такође испира се и велика количина других нутријената важних за наше здравље, укључујући бакар, гвожђе и цинк.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ