Лепљив пиринач, недовољно куван, сув или прекуван само су неки од резултата погрешно куваног пиринча
Када једном схватите како да спремите савршено пахуљаст пиринач, више нема грешака.
Кување пиринча
Након што исперете пиринач, сипајте воду (за сваку додатну шољу пиринча додајте још ¾ шоље воде) у велику шерпу са поклопцем. Пустите да проври и посолите.
Сипајте пиринач
Полако додајте пиринач у кључалу воду. Промешајте једном или тек толико да се одвоји пиринач. Користите дрвену кашику да одвојите све грудве. Трудите се да не мешате превише јер управо то доводи до тога да пиринач постане лепљив.
Прочитајте још: КУХИЊСКИ елменти који имају рок трајања: Сваки дан га користите, а заправо је легло бактерија
Ставите поклопац
Уверите се да поклопац добро стоји на лонцу и укључите средњу температуру. Пустите да се пиринач кува нешто мање од 20 минута, а затим склоните са ватре и оставите га у шерпи још 5 минута.
Сервирање пиринча
Пре сервирања пиринач промешајте виљушком како бисте одвојили зрна. Ако је пиринач готов пре него што сте спремни да га послужите, ставите крпу преко шерпе, вратите поклопац и оставите га на страну. Крпа ц́е апсорбовати вишак влаге и кондензацију, помажуц́и да не настане прекуван и кашаст пиринач.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ