Храна често уме да буде заслужна за наше расположење, а уношење појединих намирница може довости и до депресије
Поред тога што постоје намирнице које побољшавају расположење, има и оних које нам га кваре. У наставку откријте коју храну треба да избегавате.
Прочитајте још: Једна, али вредна: Прескакање конопца је најбоља вежба
Рафинисани угљени хидрати
Истраживачи са Универзитета Колумбија доказали су да исхрана богата рафинисаним угљеним хидратима изазива депресију. Наиме, код више од 70 000 жена које су јеле храну у којој је преов депресија је била у порасту, док је исхрана богата намирницама од целог зрна заправо умањивала симптоме депресивних стања.
Шећер
Исхрана богата шећером изазива бројне упале у организму, укључујући и мозак, што доводи до смањења доброг расположења.
Вештачки заслађивачи
Поред тога што је шећер погубан за наше расположење, ништа мање лош ефекат немају ни вештачки заслађивачи. У студијама показано је да су ови заслађивачи код особа које пате од депресије погоршали симптоме. Такође, показано је да ова замена за шећер умањује производњу серотонина.
Транс масти
Познато је да конзумација маслиновог уља доводи до смањења ризика од бројних обољења, али исто тако, транс масти повећавају ризик од депресије и то за 48%.
Прерађена храна
У студији објављеној у “Бритиш журналу психологије” показано је да особе које конзумирају прерађену храну имају много већи ризик да оболе од депресије.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ