Када је у питању млеко, данас постоји широк избор, а свако од њих, као што су бадемово, сојино, овсено, пиринчано, кокосово и друга биљна млека, нуде јединствени укус.

Упркос све већој понуди биљних алтернатива, кравље млеко је посебно нутритивно богато из неколико разлога, пре свега због садржаја протеина. Наиме, ово млеко садржи више протеина по порцији од већине других врста млека, што га чини одличним избором за људе који желе да повећају унос протеина.
Кравље млеко не само да обезбеђује већу количину протеина, већ их обезбеђује и у ефикаснијем облику. Амино киселине у млечним протеинима су у идеалном односу за стимулисање раста мишића, њихову обнову и опште здравље.
Поред тога, млеко садржи витамин Д и калцијум, који су неопходни за здравље костију и раде синергијски са протеинима како би подржали функцију мишића и спречили губитак коштане масе.
Казеин и протеини сурутке пружају висококвалитетан, комплетан протеински профил који садржи свих девет есенцијалних аминокиселина. Тело их не може произвести само, већ се морају уносити исхраном. Кравље млеко се сматра потпуним протеином јер садржи све есенцијалне аминокиселине у правим размерама.
Наиме, казеин чини око 80% протеина у крављем млеку, док сурутка чини преосталих 20%. Казеин се полако вари, што га чини идеалним за опоравак мишића и дуготрајним извором протеина током времена. Сурутка се брзо вари и омиљена је међу спортистима због своје брзе регенерације мишића након тренинга.
(клиx.ба)
БОНУС ВИДЕО