Дерматолог Гордана Исаиловић саветује шта треба да једу људи који су алергични на сунце.
Није ретко да кожа изгори на пролећном сунцу. После дуге зиме она је осетљивија на сунчеве зраке, јер још није акумулирала довољно пигмента.
Код немалог броја пацијената чак и благо пролећно сунце може да изазове појаву осипа или појаву копривњаче. У том случају реч је о алергији на сунце.
Прочитајте још: ОПЕКОТИНА ОД СУНЦА: Намазала се нечим што свако има у купатилу и после пола сата је остала у шоку! (ВИДЕО)
Докторка Горана Исаиловић, дерматолог из Београда каже да је појава осипа чешћа као последица алергије на сунце, док је копривњача удружена са отоком ређа манифестација:
Алергија на сунце
- Када се говори о алергији на сунце прво би пацијента требало упутити на испитивање да ли болује од неке системске болести везивног ткива, као што је, на пример лупус. Јер, уколико је реч о овом аутоимуном обољењу, онда би њега требало лечити а не алергијску реакцију - каже др Исаиловић.
Код већине оних којим са кожа оспе под дејством сунчевих зрака постоји начин да то спрече.
Заштита коже алергичне на сунце
- Прво и основно је да се кожа заштити кремама са високим протективним ефектом - каже др Исаиловић. - Од велике помоћи може да буде и употреба таблета синтетисаних препарата који садрже активне супстанце из индијанске папрати, црне чоколаде, зелене салата или црвене поморанџе. Они помажу кожи да буде мање осетљива када се изложи сунцу.
Прочитајте још: Оставите бадеме да "преноће" у ВОДИ пре конзумирања: Разлог ће вас ОДУШЕВИТИ
За оне којима је куповина ових препарата скупа наша саговорница предлаже да пре изласка на сунце поједу неколико коцкица црне чоколаде са 70 одсто какаоа, а да у редовну исхрну, осим зелене салате, уврсте и наранџасто воће и поврће, чашу вина и зелени чај. Све ове намирнице имају доказани заштитни ефекат од сунчевих зрака.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ