Промо.
Витамини као што су Ц и Е изузетно су популарни међу популацијом која води рачуна о општем здрављу.
Међутим, свој трон популарности треба да деле са витамином Д, који је коначно добио пажњу коју је одувек требало да има.
Нема сумње, витамин Д је посебно битан код одржавања здравих костију, углавном кроз апсорпцију калцијума. Исто тако постоји све више истраживања која повезују низак ниво витамина Д са повећаним ризиком од дијабетеса типа 1, болова у мишићима и костима али и карцинома дојке, дебелог црева, простате, јајника, једњака и лимфног система. Сунчев витамин одлична је превенција озбиљних обољења попут кардиоваскуларних болести, астме и озбиљних поремећаја у оквиру имуног система. Регулацијом нивоа калцијума у ћелијама, витамин Д3 доприноси бољем деловању инсулина у самој ћелији, а тако и самој контроли ризика од дијабетеса.
Препоручена дневна вредност за витамин Д је од 400 до 800 међународних јединица (ИУ), дневно за све одрасле и децу старију од 4 године. За децу узраста од 1 до 3 године износи 400 ИУ дневно.
Људи који живе у поднебљима попут нашег, где је сунчево светло зими ограничено, као и они који не проводе много времена на сунцу, често имају нижи ниво витамина Д у крви. Већина витамина Д настаје у телу када је кожа изложена сунцу. Али, излагање сунчевим зрацима није добро за кожу, због чега је изворе истог најбоље пронаћи у намирницама које садрже витамин Д.
Изузев млека и масне рибе попут лососа, мало намирница има задовољавајућу количину витамина Д. Узимајући у обзир да риба мора бити свежа и из вода које нису загађене како би била здрава, остаје нам млеко као најлакше доступан извор једног од круцијалних нутријената као што је витамин Д. Млеко само по себи има многобројне здравствене бенефите по опште здравље, а редовна конзумација ове намирнице обогаћене витамином Д је најједноставнији начин да се задовоље потребе организма овим нутријентом. Доступност млечног асортимана обогаћеног витамином Д3 на нашем тржишту је широка, зато не губите време и већ од данас уврстите шољу крављег млека у своју свакодневну исхрану.