Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имате повишен холестерол? Доктор Ли тврди да је спас у овој намирници али има једну ману

Познато је иначе да је висок ниво холестерола један од највећих фактора ризика за болести срца, па овај проблем никако не треба занемаривати

1741004944_shutterstock_2093444032.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Научни истраживач и стручњак за утицај исхране на здравље, др Вилијам Ли, недавно је на свом Yоутубе каналу посветио посебан видео теми снижавања холестерола.

Једна од намирница коју је навео као одличног савезника за снижавање холестерола је – јечам. Познато је иначе да је висок ниво холестерола један од највећих фактора ризика за болести срца, па овај проблем никако не треба занемаривати. Иако постоје лекови који могу помоћи у снижавању холестерола, свакако је боље на време искористити друге природне методе, а правилно изабране намирнице у исхрани су доказано врло моћан савезник против лоших масноћа у крви.

Др Ли је истакао вредност јечма у борби против високог холестерола, јер је то намирница која садржи бета глукан – врсту растворљивих влакана, које се налазе и у овсеним пахуљицама. На који начин се бета глукан утиче на снижавање холестерола? Ова растворљива влакна у нашим цревима у додиру са водом формирају желатинасти гел који има ту особину да задржава холестерол и тако га спречава да буде апсорбован у крвоток. Др Ли је нагласио и да влакна из јечма повољно утиче на здравље наше микрофлоре у дебелом цреву (микробиома), што опет благотворно утиче на смиривање упалних процеса у организму, као и на добар метаболизам. Све су ово, по његовим речима, ствари које добро утичу на здравље срца.

Када су у питању научни докази о делотворности јечма за снижавање холестерола, он је навео пример студије из Јапана, где су 44 гојазна мушкарца (где су их нашли у Јапану?!) свакога дана током 12 недеља добијали оброк са пиринчем или са јечмом. Код групе која је јела јечам је за време трајања студије измерен просечан пад холестерола од 5%, док у другој групи која је јела пиринач није било промене у нивоу холестерола. И то су резултати без примене било каквих лекова – само јечам током 3 месеца.

 

Oglas

Добра страна јечма је што је то јефтина житарица, са разноврсним могућностима за коришћење. Једина „мана“ му је што се мало дуже кува – 40-45 минута, па га, ако кубурите са временом, скувајте дан раније ако планирате да га додајете у неко јело. И сама имам обичај да увек скувам мало више јечма, па га држим неколико дана у фрижидеру и онда додајем у јутарњу кашу, салате, чорбе и разна варива.

Др Ли је говорећи о јечму као борцу против холестерола предложио дивну комбинацију јечма и печурки у хранљивој чорби и тако нам дао идеју за данашњи предлог рецепта који користи ову дивну житарицу. Он је напоменуо да и печурке садрже поменути бета глукан, али су уједно богате и антиоксидансима. Ипак, чак иако немамо висок холестерол, има још много добрих разлога да уживамо у јечму, а један је и то што ова житарица доноси диван кремасти квалитет свим јелима у која се дода.

Предлог јела са јечмом – рецепт за кремасту чорбу са јечмом и печуркама

Микс „меснатих“ печурака куваних са поврћем и хранљивим јечмом, а све заокружено белим вином и кремастом павлаком од индијских ораха – мени се чини као богата и преукусна комбинација као створена за зимско уживање.

Потребно је:

  • 300 - 400 г печурки (насецканих крупније)

  • 1 већа главица црног лука (ситно исецканог)

  • 2 средње шаргарепе (исецкане на коцкице)
  • 2 штапа целера (ситно насецкати)
  • 4 чена белог лука
  • 1 кашичица суве мајчине душице
  • 1/2 чаше белог вина
  • 100 г сувог јечма
  • 2 кашике соја соса
  • 1 кашичица мисо пасте
  • 60 г сирових индијских ораха (натопљених претходно 30-ак минута у врелој води да набубре) – уместо индијских ораха може се додати и мало веге павлаке за кување
  • Со и бибер по укусу
  • Сок од лимуна по потреби
  • Маслиново уље
  • Вода (око 1 л и више)

Поступак:

Јечам потопити, ако имате времена, на неколико сати, а затим добро опрати и оцедити. Ставити га у мањој шерпи да се скува унапред, или претходног дана;

Oglas

Загрејати маслиново уље у великој шерпи, па пропржити крупниије насецкане печурке. Када печурке почну да румене додати соја сос, лук, шаргарепу, целер и бели лук и наставити са динстањем поврћа док не почне да омекашава, око 5 минута;

Додати мајчину душицу, а онда налити поврће белим вином. Ако немате вино, можете га и прескочити. Када вино испари треба налити динстано поврће водом, па након што све проври смањити ватру и крчкати 20-ак минута на средњој ватри;

Сада одвадити из шерпе 1 шољу чорбице, па је заједно са оцеђеним индијским орасима и 1 кашичицом мисо пасте самлети у блендеру да се добије кремаста и глатка мешавина. Умешати кремасту смесу из блендера у шерпу са чорбом, а онда додати и претходно скуван и оцеђен јечам;

Све прокувати заједно још неколико минута након што проври и уколико је чорба превише густа додати још мало воде до жељене густине. На крају посолити и побиберити по укусу, а након што скинете чорбу са ватре додајте и мало сока од лимуна по укусу (нарочито ако нисте додавали бело вино).

(Еспресо)

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas