Promo.
Vitamini kao što su C i E izuzetno su popularni među populacijom koja vodi računa o opštem zdravlju.
Međutim, svoj tron popularnosti treba da dele sa vitaminom D, koji je konačno dobio pažnju koju je oduvek trebalo da ima.
Nema sumnje, vitamin D je posebno bitan kod održavanja zdravih kostiju, uglavnom kroz apsorpciju kalcijuma. Isto tako postoji sve više istraživanja koja povezuju nizak nivo vitamina D sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 1, bolova u mišićima i kostima ali i karcinoma dojke, debelog creva, prostate, jajnika, jednjaka i limfnog sistema. Sunčev vitamin odlična je prevencija ozbiljnih oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti, astme i ozbiljnih poremećaja u okviru imunog sistema. Regulacijom nivoa kalcijuma u ćelijama, vitamin D3 doprinosi boljem delovanju insulina u samoj ćeliji, a tako i samoj kontroli rizika od dijabetesa.
Preporučena dnevna vrednost za vitamin D je od 400 do 800 međunarodnih jedinica (IU), dnevno za sve odrasle i decu stariju od 4 godine. Za decu uzrasta od 1 do 3 godine iznosi 400 IU dnevno.
LJudi koji žive u podnebljima poput našeg, gde je sunčevo svetlo zimi ograničeno, kao i oni koji ne provode mnogo vremena na suncu, često imaju niži nivo vitamina D u krvi. Većina vitamina D nastaje u telu kada je koža izložena suncu. Ali, izlaganje sunčevim zracima nije dobro za kožu, zbog čega je izvore istog najbolje pronaći u namirnicama koje sadrže vitamin D.
Izuzev mleka i masne ribe poput lososa, malo namirnica ima zadovoljavajuću količinu vitamina D. Uzimajući u obzir da riba mora biti sveža i iz voda koje nisu zagađene kako bi bila zdrava, ostaje nam mleko kao najlakše dostupan izvor jednog od krucijalnih nutrijenata kao što je vitamin D. Mleko samo po sebi ima mnogobrojne zdravstvene benefite po opšte zdravlje, a redovna konzumacija ove namirnice obogaćene vitaminom D je najjednostavniji način da se zadovolje potrebe organizma ovim nutrijentom. Dostupnost mlečnog asortimana obogaćenog vitaminom D3 na našem tržištu je široka, zato ne gubite vreme i već od danas uvrstite šolju kravljeg mleka u svoju svakodnevnu ishranu.