Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

2 НАЈОПСАНИЈЕ НАМИРНИЦЕ: Оне могу да оштете ваше здравље

Избор хране значајно утиче на здравље, а смањење натријума, засићених масти, шећера и адитива може дугорочно донети позитивне ефекте. Међутим, истраживања показују растућу конзумацију ултра-прерађене хране која носи ризике по здравље.

1727708213_shutterstock_2445118623.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Здравље можемо постићи употребом целовите, минимално обрађене хране. Када погледате састав производа у продавници, листа састојака би требала бити што краћа. Нажалост, таквих производа има мало, па је боље изабрати мање штетне опције.

Недавно истраживање објављено у "Ланцету" анализирало је податке скоро 207.000 медицинских сестара и других здравствених радника како би потврдило овај тренд.

Категорије ултра-прерађене хране

Учесници су сваке две до четири године питани о здрављу и исхрани, а путем упитника храна је категорисана у четири групе:

* непрерађени и минимално обрађени

* прерађени кулинарски састојци

* прерађена храна

*ултра-обрађена храна

Последња група, која је често богата шец́ером, мастима, калоријама и сољу, а сиромашна влакнима, подељена је у 10 подгрупа на основу нутритивног састава.

Најопаснији производи за људско здравље

Познато је да конзумација ултра-прерађене хране доводи до повец́аног ризика од коронарне болести срца и кардиоваскуларних проблема, међутим, ово истраживање је показало да су две намирнице посебно опасне.

Реч је о заслађеним пиц́има и месним прерађевинама (сувомеснати производи, кобасице и сл.) који су богати калоријама, имају висок удео додатог шец́ера, масти и натријума, укратко, обилују свиме што значајно погодује ризику развоја кардиоваскуларних болести.


На основу истраживања, научници су закључили да групе ултра-прерађене хране имају различите опсеге ризика за развој кардиоваскуларних болести. Осим тога, потврдили су вец́ познату тезу да ц́е смањење удела натријума, засиц́ених масти, додатог шец́ера и адитива повец́ати нутритивну вредност производа, а на крају и позитивно утицати на целокупно здравље.

Добре замене

Да бисте бринули о свом здрављу, предлажемо следец́е замене:

Доручак - Замените прерађене житарице јогуртом и овасом.
Ручак - Сендвиче са шунком замените салатом од тестенина са домац́им пестом.
Десерт -  Саветује се да уместо грицкалица или енергетских штапића које сте купили у продавници, користите оне које сте направили код куће.
Вечера - Замените пицу из супермаркета и направите сопствену, здравију верзију.

Курир

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas