Oglas
· · Komentari: 0

2 NAJOPSANIJE NAMIRNICE: One mogu da oštete vaše zdravlje

Izbor hrane značajno utiče na zdravlje, a smanjenje natrijuma, zasićenih masti, šećera i aditiva može dugoročno doneti pozitivne efekte. Međutim, istraživanja pokazuju rastuću konzumaciju ultra-prerađene hrane koja nosi rizike po zdravlje.

1727708213_shutterstock_2445118623.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Zdravlje možemo postići upotrebom celovite, minimalno obrađene hrane. Kada pogledate sastav proizvoda u prodavnici, lista sastojaka bi trebala biti što kraća. Nažalost, takvih proizvoda ima malo, pa je bolje izabrati manje štetne opcije.

Nedavno istraživanje objavljeno u "Lancetu" analiziralo je podatke skoro 207.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika kako bi potvrdilo ovaj trend.

Kategorije ultra-prerađene hrane

Učesnici su svake dve do četiri godine pitani o zdravlju i ishrani, a putem upitnika hrana je kategorisana u četiri grupe:

* neprerađeni i minimalno obrađeni

* prerađeni kulinarski sastojci

* prerađena hrana

*ultra-obrađena hrana

Poslednja grupa, koja je često bogata šećerom, mastima, kalorijama i solju, a siromašna vlaknima, podeljena je u 10 podgrupa na osnovu nutritivnog sastava.

Najopasniji proizvodi za ljudsko zdravlje

Poznato je da konzumacija ultra-prerađene hrane dovodi do povećanog rizika od koronarne bolesti srca i kardiovaskularnih problema, međutim, ovo istraživanje je pokazalo da su dve namirnice posebno opasne.

Reč je o zaslađenim pićima i mesnim prerađevinama (suvomesnati proizvodi, kobasice i sl.) koji su bogati kalorijama, imaju visok udeo dodatog šećera, masti i natrijuma, ukratko, obiluju svime što značajno pogoduje riziku razvoja kardiovaskularnih bolesti.


Na osnovu istraživanja, naučnici su zaključili da grupe ultra-prerađene hrane imaju različite opsege rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, potvrdili su već poznatu tezu da će smanjenje udela natrijuma, zasićenih masti, dodatog šećera i aditiva povećati nutritivnu vrednost proizvoda, a na kraju i pozitivno uticati na celokupno zdravlje.

Dobre zamene

Da biste brinuli o svom zdravlju, predlažemo sledeće zamene:

Doručak - Zamenite prerađene žitarice jogurtom i ovasom.
Ručak - Sendviče sa šunkom zamenite salatom od testenina sa domaćim pestom.
Desert -  Savetuje se da umesto grickalica ili energetskih štapića koje ste kupili u prodavnici, koristite one koje ste napravili kod kuće.
Večera - Zamenite picu iz supermarketa i napravite sopstvenu, zdraviju verziju.

Kurir

Bonus video: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas