Кефир је вековима познат као традиционалан напитак житеља Кавказа, јер сматрају да је заслужан за дуговечност и виталност човека.
Кефир је кисео и благо горак напитак, али је здрав и освежава. Може се припремати од крављег, козјег или овчијег млека. Сви Руси су поносни на ово национално пиће, иако мало ко може да вам наброји називе свих кефирних зрнаца или да вам исприча како се кефир производи.
Прочитајте још: У Русији сматрају да овај ЧАЈ лечи све, а има га и у СРБИЈИ и мислимо да је КОРОВ
Рецепт кефира дуго је чуван у тајности. Лековитост, односно терапеутска својства кефира потичу од његове микрофлоре. Успешно лечи желудачне тегобе, надражај јетре, катар, бубрежне болести, болести коже, анемије, затвор, помаже код кардиоваскуларних болести, дијабетеса, па чак је користан и код разних алергија и астме. Помаже и код импотенције, подмлађује и раствара холестерол.
Помаже код импотенције и подмлађује.
Културу кефира зову и тибетанска гљива и кефирне гљиве, али зрнца кефира нису гљиве. Ради се о зрнцима која су природни стартер за припрему кефира. Структура кефирног зрна заправо представља симбиозу великог броја добрих, млечнокиселих бактерија, бактерија и сојева квасаца. Кефирно зрно је по саставу мешавина беланчевина, аминокиселина, липида и топљивих полисахарида. Највећи део ових полисахарида је кефиран, који има многа корисна својства.
Шта лечи?
- има атибиотска својства
- сјајн је за регенарацију костију и спречавање остеопорозе
- особе коју су нетолерантне на лактозу подносе кефир
- смањује астму и алергију
- јача имуни сиситем
Прочитајте још: Ако вам се појаве бубуљице, осип, свраб, то вам организам шаље ПОРУКУ: Постоји једноставан начин да решите проблем
Може се припремати и у кућним условима, а потребно је квалитетно домаће млеко. У стаклену теглу са херметичким затварачем налије се кувано хладно кравље млеко. При врху посуде оставити се мало празног простора, а затим се убаци гљивица кефира.
Овако спремљену смешу остави се у просторији са температуром од 15 до 20 степени. Кефир се након 24 часа процеди кроз ситну цедиљку и одложи на место за сазревање. Може да се чува и употребљава после 48 часова.