Најбољи руски фитотерапеути тврде да сушење није једина и, штавише, није најбоља опција за чување биљки преко зиме
Крај лета и почетак јесени је традиционално време за сакупљање и сушење лековитог биља. Међутим, најбољи руски фитотерапеути тврде да сушење није једина и, штавише, није најбоља опција за чување биљки преко зиме. Искусни травари конзервирају биљну сировину на сасвим други начин.
Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА
Сушење је најједноставнији и зато је најпопуларнији начин очувања биља. Али током сушења многе лековите траве губе драгоцене активне материје. Неке сушене биљке током зиме чак и постају опасне, ако се чувају у влажној просторији: у овом случају у биљу се стварају услови за размножавање гљивица и бактерија које имају токсично дејство и могу изазвати тровање.
Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне
Зато травари често прибегавају алтернативним методама очувања биља. Један од најбољих начина је замрзавање јер се у залеђеним биљкама задржава максимум лековитих супстанци. На овај начин могу да се чувају било које траве, цветови, корени, бобице, воће и поврће.
Замрзавање биља
Оперите, осушите и исецкајте биље. Ставите исецкану масу у калупе за лед. Додајте у калупе воду, ставите у замрзивач. Још један начин припреме биља за зиму је конзервисање у соли.
Усољено биље
Прочитајте још: Поподневно спавање има бројне предности, али ево колико треба да траје како се не бисмо суочили са још већим умором
Ситно исецкајте биље, додајте со (на 100 грама биља - 30 грама соли). Чврсто набијте у стерилисану теглу и херметички поклопите. Чувајте у фрижидеру. Али најбољи начин чувања је ферментисање које додаје лековитим биљкама још већу исцељујућу моћ.
Ферментисање биља
Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно
Скувајте расол од пола литра воде и 2 чајне кашичице соли. Опрано биље ситно исецкајте и ставите у стаклену теглу. Прелијте масу врућим расолом. Додајте у теглу мало парче ражаног хлеба. Оставите да одстоји на топлом месту 2 дана. Оптимална температура за кисељење биља је од 18 до 22 степена. Након 2 дана чувајте ферментисано биље на температури од 0 до 4 степена. Дода- вајте кисело биље исхрани или кувајте од њега чај.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ