Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

4 ТИБЕТАНСКЕ ПОСЛОВИЦЕ: Доносе кључ за дуг и срећан живот

Може да се примени на различите аспекте обичног живота данас

1722076120_shutterstock_531704308.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Тибет је висораван у Азији и са својих на 4.900 метара надморске висине прдставља највишу регију на свету, а сматра се местом мира и духовног развоја, непресушним извором животних мудрости. Тибетанска култура је ризница духовности и једноставности, а њене мудрости и духовна пракса подсећају нас на основне животне вредности.

Међу најпознатијим и најцењенијим пословицана тибетанских монаха је и ова: „Тајна здравог и доброг живота јесте у томе да једете пола, ходате дупло, смејете се тродупло, а волите неограничено.“

Сентенца садржи основне принципе здравог живота, дубоке вредности које промовишу баланс и хармонију, а људе вековима подсећа да је кључ дуговечности и среће у једноставности и умерености. Сваки аспект тибетанске пословице односи се на важне аспекте свакодневног живота.

Једите пола...

... указује на важност умерености у исхрани, што помаже у одржавању здраве телесне тежине, смањује ризик од многих хроничних болести и побољшава опште здравље. Савет се темељи на принципима традиционалне тибетанске медицине, која истиче баланс и умереност као кључне факторе за дуг живот. Знамо сви шта саветују дијететичари и здравствени радници.

Ходајте дупло...

... подсећа нас на значај физичке активности. Редовна физичка активност побољшава опште здравље, јача мишиће и кости, али и најважније - смањује стрес. У тибетанској култури ходање је медитација у покрету, па доприноси и менталном благостању.

Смејте се тродупло...

... наглашава важност смеха и радости у свакодневном животу, али смањује стрес, јача имунитет и побољшава циркулацију. Тибетанци верују да смех доноси унутрашњу хармонију и дуговечност, као универзални језик радости. Наука све то потврђује.

Волите неограничено

... подсећа нас на моћ љубави, на то безгранична љубав према себи и другима доноси дубоко испуњење и срећу, а љубав и саосећање су темељне вредности у тибетанској филозофији, а промовишу хармонију и мир, а љубав је моћан алат за здраве међуљудске односе.

Једноставно и корисно: за дуг и испуњен живот кључ среће и дуговечности лежи у умерености, смеху, једноставности и љубави.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas