Гаји се више од 3000 година.
Празилук је из породице лука, али је његов укус доста слађи. Води порекло из Средоземља.
Прочитајте још: Невероватне предности УЉА КАРАНФИЛИЋА: Служи као прва помоћ код овог честог проблема
Према речима нутрициониста он је право благо за наше здравље и требало би да га једемо што чешће.
Био је цењен још у доба старих Египћана, Грка и Римљана.
Шта садржи?
Извор фолне киселине, калцијума, калијума и витамина Ц. Садржи и доста витамина Б1, Б6, бакра, магнезијума, а притом не садржи никакве масти. У њему се може наћи више беланчевина него у луку, а у његовом етеричном уљу се налази и селен. Садржи још и шећер, каротен, фосфор и гвожђе.
Фото: Депосит
Игра велику улогу у регулацији нивоа шећера у крви због обиља витамина Ц и Б6.
Истраживања показују позитивно дејство на пораст доброг холестерола и избацивања лоших масноћа из крви.
Најбоље је јести свеж празилук.
Има могућност да побољша свеукупно здравствено стање. Одличан је извор влакана, што је одлично за активирање успаване пробаве, као и калцијума за здраве кости.
Прочитајте још: Јача ИМУНИТЕТ и убрзава опоравак након вирусне инфекције! Потражите ово сезонско воће на пијацама
Историја
Празилук је био цењен још у доба старих Египћана, Грка и Римљана. У Египту, фараон Кеопс, када би хтео да покаже своју захвалност некоме, поклањао би различите дарове. Међу њима било је и 100 веза празилука.
Један је од симбола Велса, где сваке године на дан Св. Дејвида људи каче празилук на своје капе. Према легенди, овај светац је заповедио велшким војницима да своје шлемове оките празилуком, како би се разликовали од непријатеља у бици са сасконцима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ