Битан део пролећне исхране је и зеље.
Доказано је да овај зелениш позитивно утиче на срце, расположење, имунитет, стварање црвених крвних зрнаца, чува кости и мишиће.
Прочитајте још: Подиже имунитет и смањује шећер у крви: Ова биљка користи се вековима у традиционалној медицини, а има бројне здравствене бенефите
Не тако давно зеље је уз коприву третирано као "храна за сиромашне", али то дефинитивно није истина, јер ово поврће обилује хранљивим састојцима.
Зеље се посебно препоручује дојиљама, али и онима који воле неку чашћицу алкохола више.
Свеже листове зеља користите за опекотине
Свеже листове зеља могуће је користити у случају благих опекотина, других упала и инфекција на кожи, свраба и убода инсеката.
Дијета зељем не гоји, има мало калорија и много витамина
С обзиром на то да не гоји, нутриционисти га препоручују свима који држе дијету. Иако има мало калорија, ово зелено поврће садржи много витамина, пре свега витамина Ц и обиље минерала (гвожђа, калијума, фосфора, калцијума).
При одабиру зеља важно је да се зна да је младо зеље много укусније него старије, које под утицајем сунца добија горчину. Када берете дивље зеље, бирајте неоштећене унутрашње листове, а пре употребе их добро оперите под млазом воде.
Прочитајте још: Зашто је добро да пијемо НАПИТАК ОД ЦЕЛЕРА?
Иако је веома корисно за здравље, зеље може да проузрокује проблеме код особа склоних каменцу у бубрезима или жучној кеси.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ