Трешње не само да су укусне, него имају и своје благодети! Познато је да углавном здраве стрвари нису претерано укусне, те их једемо на силу. Али то није ствар са трешњама! Њих сви воле, а сада ћете их обожавати!
Према истраживањима, трешње су врло повољне по наше здравље. Не само што нас могу освежити, оне могу бити наш најбољи савезник у борби против разних болести. По мишљењу бројних стручњака трешње су „природни лек са дрвета“, а у наставку прочитајте зашто ове сезоне треба да их једете што више.
Прочитајте још: НАПРАВИТЕ САМИ УЉЕ ОД МАСЛАЧКА: Помаже код симптома многих тегоба (РЕЦЕПТ)
1. Чувају срце
Трешње су богат извор цинка, гвожђа, калијума, мангана и бакра. Калијум благотворно делује на здравље срца и важна је компонента ћелија и телесних течности које регулишу рад срца и крвни притисак.
2. Трешњама у борби против упале
Захваљујући јаком противупалном дејству, трешње уопштено представљају најбоље савезнике против болова у зглобовима. Богато антиоксидантима (полифенолима, витамином Ц и Е, бета каротеном), ово воће спречава оксидацију ћелија која прати упалне процесе па се препоручују људима који болују од гихта и артритиса или имају спортске повреде. Према тврдњама стручњака, 20 трешања дневно има дејство јаче од једне таблете аспирина.
3. Трешње подстичу варење
Помоћу својих заштитних киселина и воћног шећера трешње подстичу рад желуца, црева и панкреаса и самим тим подстичу и варење. Осим тога, трешње избацују воду из организма и на тај начин растерећују срце и крвоток и активирају јетру и бубреге. Антибактеријске супстанце у трешњама спречавају стварање зубних наслага и могу да спрече настанак каријеса и проблеме са деснима попут парадентозе. Трешње чисте бубреге и мокраћне канале, јер је одличан диуретик који поспешују излучивање мокраће. Осим тога, бактериолошке супстанце у трешњама спречавају стварање зубних наслага и тако могу да спрече настанак каријеса и проблема са деснима.
4. Штите од рака
Антиоксидансе као што су лутеин и бета каротен наћи ћете и у слатким трешњама, али их ипак има више у вишњама. Ови спојеви делују као чистачи слободних радикала и других штетних једињења који играју важну улогу у старењу, развоју рака и разних болести. Трешње позитивно утичу и на концентрацију, равнотежу и координацију покрета. Истовремено снижавају крвни притисак, а дијетална влакна која се налазе у њима смањују ризик од настанка рака дебелог црева.
5. Против бора и старења
Трешње се препоручују особама које пате од астме и алергија, али и свима који желе да имају лепу кожу јер трешње поспрешују производњу колагена. Ово воће, наиме, садржи антоцијанидине који јачају везивно ткиво и спречавају настанак бора тако што уништавају штетне ензиме које кожу чине старом и набораном. Трешња је, такође, природни лек против целулита јер може да спречи његов настанак.
6. Боље расположење и лак сан
Трешње садрже и антиоксиданс мелатонин, који смирује нервни систем и тако помаже против неуроза, несанице и главобоље. Мелатонин, наиме, помаже одржавању вашег биоритма уредним и тачним. Такође, научници са универзитета у Луизијани открили су како природни сок од вишње утиче на сан. Њихово истраживање показало је наиме да су испитаници у просеку спавали 85 минута дуже након што су две недеље свакодневно пили по две чаше овог сока.
7. Мршављење
Трешње имају врло мало масноћа и нискокалоричне су – у 100 грама има свега 63 калорије, те су одлична намирница ако сте на дијети. Због високог удела воде и мало калорија трешње помажу при мршављењу. Захваљујући влакнима и пектину ови плодови доприносе осећају ситости. Попут већине воћа, трешње имају много калијума, а мало натријума, што помаже код излучивања воде из организма. Истраживачи Универзитета у Мичигену тврде да антоцијанини из тамних трешања могу смањити количину масних наслага на стомаку и снизити ниво холестерола и шећера у крви.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ