Слатко је некада било обавезан део сваког дома
Некада се знало да када идете у госте домаћица вам с врата обавезно нуди слатко. Ово је традиционални српски слаткиш, а тегле са различитим укусима су се увек налазиле у шпајзу.Направите слатко од трешања и служите гостима уз кафу или када желите да поједете нешто слатко, а да је домаће.
Састојци:
- 700 г трешања
- 1 кг шећера
- 1 лимун
- 1 кесица ванилин шећера
- 400 мл воде
Рецепт за слатко од трешања:
Купите трешње које су слатке, крупне и које нису презреле. Трешње очистите и уклоните им коштице, као и петељке. Добро их оперите и оставите да се добро оцеде у цедиљци. У шерпу сипајте шећер, као и воду, па кувајте док не крене да кључа. Наставите да кувате док не добијете густ сируп. У сируп додајте оцеђене трешње, као и ванилин шећер и сок од лимуна. Кувајте још неких 20 минута. Кувајте све док сируп не буде толико густ да тече у прекидима, тј. да споро клизи са кашике. Скините пену и покријте влажном крпом. Оставите да стоји око 12 сати. Сипајте слатко у стерилисане тегле.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО