Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Трешње на три начина: Од смутија до сирупа (РЕЦЕПТ)

Трешње се најчешће једу као самостална намирница, мада могу да се искористе за припрему разних укусних посластица. Зашто то не искористити, барем док су у сезони?

1716632933_3891513_tresnje-sok_ff.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Здравствене добробити трешања иду у корак с њеним атрактивним слатким бобицама. Одличан су извор витамина А, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц и К, као и минерала калијума, калцијума, гвожђа, бакра, мангана, магнезијума, фосфора и цинка.

Посебно су богате антиоксидансима (антоцијанинима и проантоцијанинима) који су одлични савезници у сузбијању симптома астме, алергија, а познати су и као снажна природна противупална средства. Подстичу и производњу колагена - протеина кључног за здравље коже, костију и везивног ткива.

Трешње се често користе за припрему колача, пита, торти, филова за колаче, воћних салата, компота, сладоледа, сокова, смутија, коктела, мармеладе, џемова, ликера и друго. Овом приликом припремили смо за вас три класична рецепта за смути, воћну салату и сируп.

Смути од трешње и банане

Састојци:

шоља трешања (опраних и без коштица)
банана
сок од пола лимуна
кашичица меда
1 дцл воде
3 капи екстракта бадема (опционо)
6 коцкица леда

Припрема: Ставите све састојке у блендер и добро измешајте. Послужите и конзумирајте одмах.

Воћна салата са трешњама

Састојци:

100 г јагода
100 г рибизли (опционо)
100 г боровница (одмрзутих)
100 г трешања
2 кашике смеђег шећера
сок од пола лимуна
мало рендане лимунове коре

Припрема: Оперите и оцедите воће. Трешњама извадите коштице, додајте остатак воћа, шећер и лимунову корицу и све пажљиво промешајте. Затим све састојке равномерно попрскајте лимуновим соком и још мало промешајте. Припремљену салату оставите у фрижидеру 1-2 сата, па послужите.

Сируп од трешње

Састојци:

1 кг трешања
½ л воде
½ кг смеђег шећера
сок од пола лимуна

Припрема: Оперите трешње и уклоните коштице. Ставите их у чинију, а затим их прелијте шећером. Оставите да одстоје око два сата. Након што се трешње охладе, додајте воду и лимунов сок и мешајте све састојке док се шећер не раствори. Након што се шећер отопи, све заједно ставите на ватру и оставите да проври, па смањите температуру и крчкајте око 15 минута. Процедите течност, најбоље згњечите трешње да бисте добили што више сока. Исцеђену течност поново ставите на ватру и кувајте док не постане сирупаста. Склоните с ватре и оставите да се охлади. Сируп сипајте у флаше и чувајте у фрижидеру. За конзумацију кашику сирупа разблажите у 2 дл воде.

(Здравље.курир.рс/Алтернативазавас.цом)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas