Трешње се најчешће једу као самостална намирница, мада могу да се искористе за припрему разних укусних посластица. Зашто то не искористити, барем док су у сезони?
Здравствене добробити трешања иду у корак с њеним атрактивним слатким бобицама. Одличан су извор витамина А, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц и К, као и минерала калијума, калцијума, гвожђа, бакра, мангана, магнезијума, фосфора и цинка.
Посебно су богате антиоксидансима (антоцијанинима и проантоцијанинима) који су одлични савезници у сузбијању симптома астме, алергија, а познати су и као снажна природна противупална средства. Подстичу и производњу колагена - протеина кључног за здравље коже, костију и везивног ткива.
Трешње се често користе за припрему колача, пита, торти, филова за колаче, воћних салата, компота, сладоледа, сокова, смутија, коктела, мармеладе, џемова, ликера и друго. Овом приликом припремили смо за вас три класична рецепта за смути, воћну салату и сируп.
Смути од трешње и банане
Састојци:
шоља трешања (опраних и без коштица)
банана
сок од пола лимуна
кашичица меда
1 дцл воде
3 капи екстракта бадема (опционо)
6 коцкица леда
Припрема: Ставите све састојке у блендер и добро измешајте. Послужите и конзумирајте одмах.
Воћна салата са трешњама
Састојци:
100 г јагода
100 г рибизли (опционо)
100 г боровница (одмрзутих)
100 г трешања
2 кашике смеђег шећера
сок од пола лимуна
мало рендане лимунове коре
Припрема: Оперите и оцедите воће. Трешњама извадите коштице, додајте остатак воћа, шећер и лимунову корицу и све пажљиво промешајте. Затим све састојке равномерно попрскајте лимуновим соком и још мало промешајте. Припремљену салату оставите у фрижидеру 1-2 сата, па послужите.
Сируп од трешње
Састојци:
1 кг трешања
½ л воде
½ кг смеђег шећера
сок од пола лимуна
Припрема: Оперите трешње и уклоните коштице. Ставите их у чинију, а затим их прелијте шећером. Оставите да одстоје око два сата. Након што се трешње охладе, додајте воду и лимунов сок и мешајте све састојке док се шећер не раствори. Након што се шећер отопи, све заједно ставите на ватру и оставите да проври, па смањите температуру и крчкајте око 15 минута. Процедите течност, најбоље згњечите трешње да бисте добили што више сока. Исцеђену течност поново ставите на ватру и кувајте док не постане сирупаста. Склоните с ватре и оставите да се охлади. Сируп сипајте у флаше и чувајте у фрижидеру. За конзумацију кашику сирупа разблажите у 2 дл воде.
(Здравље.курир.рс/Алтернативазавас.цом)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ