Поточарка, једна од најстаријих биљака на свету чија употреба сеже још до старих Грка који су је користи и у исхрани и у лечењу бројних здравствених тегоба.
Последња научна испитивања означила су ову лиснату зелену биљку тренутно најздравијим поврћем на планети, које садржи више говжђа од спанаћа и више витамина Ц и од лимуна и од поморанџе.
Прочитајте још: Невероватне предности УЉА КАРАНФИЛИЋА: Служи као прва помоћ код овог честог проблема
Биљка поточарка може се пронаћи само у изразито чистим водама, а у пуном цвату је током целог летњег периода било да је реч о низијским или планинским пределима. Изузетно је богата витаминима А, Ц, Е, К и Д, минералима, гвожђем и јодом, као ирафанолом, етеричним уљем које садржи сумпор. Она садржи веће количине гвожђа од спанаћа и витамина Ц од лимуна и поморанџи.
Салата од поточарке
Прочитајте још: Руски лекар ЛАЗАРОВ: Госпина трава помаже код ОНКОЛОШКИХ ОБОЉЕЊА
Лишће поточарке добро оперите. Додајте на колутове нарезан млади црвени лук и уситњени чешњак. Додајте со, бибер , неколико кашика маслиновог или бучиног уља и сок лимуна. Пустите салату да одстоји сат времена, након чега је спремна за конзумирање. У комбинацији с меким сиревима ова салата може бити изврстан самостални лагани оброк, али и савршен прилог главном јелу.
Уједно се окорелим пушачима препоручује узимање салате од поточарке јер изврсно делује и спречава штетне последице пушења.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ