Potočarka, jedna od najstarijih biljaka na svetu čija upotreba seže još do starih Grka koji su je koristi i u ishrani i u lečenju brojnih zdravstvenih tegoba.
Poslednja naučna ispitivanja označila su ovu lisnatu zelenu biljku trenutno najzdravijim povrćem na planeti, koje sadrži više govžđa od spanaća i više vitamina C i od limuna i od pomorandže.
Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema
Biljka potočarka može se pronaći samo u izrazito čistim vodama, a u punom cvatu je tokom celog letnjeg perioda bilo da je reč o nizijskim ili planinskim predelima. Izuzetno je bogata vitaminima A, C, E, K i D, mineralima, gvožđem i jodom, kao irafanolom, eteričnim uljem koje sadrži sumpor. Ona sadrži veće količine gvožđa od spanaća i vitamina C od limuna i pomorandži.
Salata od potočarke
Pročitajte još: Ruski lekar LAZAROV: Gospina trava pomaže kod ONKOLOŠKIH OBOLJENJA
Lišće potočarke dobro operite. Dodajte na kolutove narezan mladi crveni luk i usitnjeni češnjak. Dodajte so, biber , nekoliko kašika maslinovog ili bučinog ulja i sok limuna. Pustite salatu da odstoji sat vremena, nakon čega je spremna za konzumiranje. U kombinaciji s mekim sirevima ova salata može biti izvrstan samostalni lagani obrok, ali i savršen prilog glavnom jelu.
Ujedno se okorelim pušačima preporučuje uzimanje salate od potočarke jer izvrsno deluje i sprečava štetne posledice pušenja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU