Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Проглашена је за најздравију биљку на свету: Ретко је користимо, а има бројна корисна својства

Након што је Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) прогласио поточарку за најздравију биљку коју можете јести, о њој не престаје да се прича.

1728122211_shutterstock_1222223566.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У рангирању "моћног воћа и поврћа", ЦДЦ је овој биљци дао оцену 100 од 100 — више од осам поена изнад следећег најбољег поврћа.

Поточарка садржи бројне корисне материје попут: витамина А, Б1, Б2, Ц и Е, као и гвожђе, јод, фосфор, калцијум.

Али, упркос бројним бенефитима, поточарка се не користи често и можда се питате како се тачно конзумира.

Кувари воле поточарку због њеног благог љуткастог укуса и елегантних листова.

Како користити поточарку?

Поточарку је најбоље користито као било коју другу лиснату, зелену биљку попут спанаћа. Конзумирајте ову живахну зелену биљку као основу за једноставну прилог салату уз печену рибу или месо.

Уколико вам поточарка није довољно свежа за салату, можете да је користите у омлету.

Међутим, имајте на уму да сирова поточарка може да понуди више здравствених користи него кувана.

"Потоцарка, као и друго поврће, губи део витамина Ц и Б витамина када се кува", објаснила је Рејчел О'Конер, дијететичарка у НеwYорк-Пресбyтериан/Цолумбиа Университy Ирвинг Медицал Центер за фоодандwине.цом.

Како чувати поточарку?

Попут спанаћа, поточарка може брзо да увене. Хладно чување је кључно за одржавање свежине. Најбоље би било да биљку држите у чаши с водом у фрижидеру како бисте очували њену свежину. Пакована поточарка може се чувати у фиоци за поврће у кесици у којој је дошла.

- Ако се правилно чува у фрижидеру, поточарка може да остане свежа око три до пет дана - каже Мишел Демут-Биб.

- Најбоље је јести је што је пре могуће за максималан укус и нутритивне користи - поручује Демут-Биб.

Без обзира како чувате своју потоцарку, избегавајте задњи део фрижидера.

- Не препоручујемо чување поточарке у задњем делу фрижидера или да листови буду окренути према задњем делу фрижидера, јер су листови деликатни и могу се смрзнути и оштетити потоцарку - каже Сузуки.

Да ли треба прати поточарку?

Кратак одговор је да. Као и код већине врста поврћа, поточарка захтева прање како би се осигурала оптимална безбедност.

- Поточарка се често узгаја у или близу воднених површина, што је чини потенцијално подложном контаминацији штетним патогенима попут Ешерихије коли, салмонеле или паразита ако је квалитет воде лош - каже Детвилер.

Непрописно руковање током бербе, прања или транспорта такође може унети потенцијалне здравствене ризике.

- Зато је важно темељно опрати поточарку пре конзумације, чак и ако је претходно опрана - додаје Детвилер,  преноси фоодандwине.цом

(Б92.нет)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas