Најздравије поврће на свету, нажалост, мало ко од нас једе и мало ко зна и како се зове.
Према америчком Националном институту за рак, поточарка регенерише оштећене ћелије, уништава хемикалије које штете телу и чак може помоћи у борби против рака.
Притом, садржи више витамина Ц од цитруса попут поморанџе и лимуна.
За шта је добра поточарка
Занимљиво је да поточарка, осим што годи нашем телу, годи и нашем уму. Богата фолатом, витамином Б познатом по својој улози у функцији мозга, поточарка доприноси когнитивном здрављу, побољшава памћење и помаже да се лакше изборимо са стресом.
Ипак, стручњаци сматрају да је не треба претерано користити јер је од прекомерне конзумације могућа иритација бешике, бубрега и желуца.
У сваком случају, поточарка је, како каже ЦДЦ (амерички Национални центар за контролу и превенцију болести) званично најбоље поврће на свету јер је суперхрана.
Верује се да може да излечи многе болести и да помаже у брзом опоравку, преноси ТимесОфИндиа.
Такође, многи спортисти широм света једу поточарку да би што пре залечили повреде од вежбања.
Нутритивни састав поточарке
Са врло мало калорија по порцији, поточарка нуди изузетну количину хранљивих материја које могу побољшати опште здравље и благостање. Такође је антиоксиданс.
Искуства говоре да они који је конзумирају два сата пре вежбања немају болове у мишићима.
Садржи велику количину гвожђа, калцијума, калијума, магнезијума и витамина К, који спречава оштећење можданих ћелија.
Али генерално поточарка није честа у свакодневној исхрани. То је свакако штета и зато вреди испробати један рецепт који је и укусан, а и очигледно међу најздравијима на свету.
Рецепт за салату од поточарке
Састојци
100 г поточарке
125 г черија
2 млада лука (мања)
30 г семенки бундеве
50 г фета сира
За дресинг
2 прстохвата соли
2 кашике маслиновог уља
1 кашика јабуковог сирћета
Припрема:
Поточарку добро оперите у хладној води, а затим осушите.
Крените на сецкање осталих састојака. Чери исеците на два до четири дела, млади лук на танке колутиће, а фету на мање коцкице.
Исечене састојке саставите са поточарком заједно са семенкама бундеве и добро промешајте, пише Тиквица.цом.
Салату посолите и прелијте јабуковим сирћетом и маслиновим уљем. Још једном добро промешајте и одмах послужите.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО