Вероватно сте видели коморач у продавници, а да можда нисте знали да је то баш то поврће
Коморач је велико зелено поврће са белим врхом, стабљикама које личе на целер и листовима попут копара.
Може да се користи за хрскаву салату од сировог поврћа или да користите листове за украшавање. Семе коморача се такође често користи у кувању, посебно у рецептима за хлеб.
Коморач је члан породице шаргарепе, настао је дуж Средоземног мора у јужним деловима Европе и дуго се користио у медицинске сврхе. Највише се користи у облику чаја. Чај од коморача се најчешц́е прави од семенки коморача које се згњече како би се ослободила уља богата хранљивим материјама.
Прочитајте још: ЈЕДНА ПОРЦИЈА РОТКВИЦА ПОКРЕЋЕ СТОМАК: 8 здравствених предности због којих ћете је јести сваки дан
Студије показују да коморач такође има антимикробна, антивирусна и антиинфламаторна својства. Цела биљка је веома корисна, његова стабљика, плод, лишће, семе и цела биљка се користе у различитим облицима.
Здравствене предности чаја од коморача
Чај од коморача подржава варење и здравље црева
Једна од најпопуларнијих употреба коморача је да помаже варење тако што изглађује мишиће гастроинтестиналног система како би се смањили гасови, надимање и грчеви.
Антиоксиданати
Конзумира се и због свог антиоксидативног статуса. Унос антиоксиданата помаже у борби против слободних радикала у телу. Антиоксиданси помажу у спречавању овог оксидативног стреса.
Прочитајте још: ПОПРАВЉА ВИД И КОНЦЕНТРАЦИЈУ: Предности јаја са спанаћем за доручак
Контрола апетита
Истраживања показују да семе коморача може посебно да помогне у здрављу црева и сузбијању апетита.
БОНУС ВИДЕО