· · Коментари: 0
САЛАТЕ

Један коморач, а две салате: Једноставна, а здрава храна уз коју губите килограме

На нашим пијацама се све чешће може видети коморач од који може бити додатак јелима, али и фантастична салата

Salata+Mimoza.jpg
Фото: А. М.

Коморач је краљ медитранске кухиње, изузетно је здрав и помаже код проблема са стомаком. Такође, верује се да је савршена намирница за оне који желе да изгубе неки килограм.

Прочитајте још: Јак доручак доприноси смањењу килограма, али то нису једине благодети овог правила

Да би се направила салата од коморача довољно је купити само један корен ове биљке, јер може да се комбинује са безброј намирница. У Италији се често једе уз рибу или кувана јаја. Од коморача може да се направи и потаж, али је далеко здравији када се једе свеж.

Сицилијанска салата са поморанџама

Ово је освежавајућа салата која се може јести као комплетан оброк и одлично је решење за дијету, јер поморанџе дају сласт и "убијају" жељу за слатким.

Коморач се сече на траке
Фото: А. М.

Састојци:

  • 1 мањи коморач
  • 1 поморанџа
  • шака сувог грожђа/брусница
  • шака ораха/бадема/лешника
  • маслиново уље
  • балзамико сирће
  • по жељи сусам

Припрема:

Корен коморача се очисти, опере и исече на траке. Поморанџа се очисти и исече на коцкице. Ораси или бадеми се уситне и додају коморачу и поморанџи. Убаце се суво грожђе и бруснице. Све се промеша. На врх може да се сипа прстохват сусама.

Салата се зачини маслиновим уљем и балзамико сирћетом и спремна је јело.

Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара

Салата са павлаком

Ова салата је прави оброк, јер лако засити. Одлична је као вечера. Међутим, може да се једе и уз остале оброке, а нарочито уз печено месо.

Поморанџа и коморач
Фото: А. М.

Састојци:

  • 1 мањи коморач
  • 1 јабука
  • 1 кашика павлаке
  • 1 кашика јогурта
  • прстохват соли
  • мало бибера
  • маслиново уље
  • по жељи кувано јаје

Коморач се опере, очсити и исече на траке. Јабука се опере, очисти и исече у коцкице. Јабука и коморач се помешају са кашиком павлаке и јогурта. Салата се посоли и побибери по жељи и измеша.

Прочитајте још: Знате ли када палачинке треба окренути на другу страну? Откривена тајна искусних кувара

Салата се на врху полије са мало маслиновог уља. Према жељи може да се очисти кувано јаје, исече на кришке и стави на врх.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.