Витамин Е драгоцен је за здравље и стога је добро уврстити га у јеловник у виду одређених намирница.
У супротном, постоје шансе да дође до разних здравствених проблема и болести. Они који се придржавају препоруке могу да буду мирни кад су у питању антиоксиданти и заштита од продора штетних радикала. Витамин Е повољно утиче на изглед коже и успорава њено старење, затим смањује шансу за настанак хроничних болести, али и штити имуни систем. Уколико желите да сазнате које намирнице се убрајају у оне богате овим витамином, останите са нама и у наставку.
Маслине
Ако волите комбинацију горчине и соли, онда је ова, махом грчка намирница, прави избор за вас. Било да су свеже или конзервиране у уљу, маслине обезбеђују довољну количину витамина Е. Прецизније, 100 г дневно довољно је за 25 процената препорученог уноса.
Прочитајте још: Ако сте нервозни и ако вам лупа срце пијте чај од ОВЕ биљке
Авокадо
Ово воће није популарно без разлога, јер купци препознају квалитет. Један авокадо доприноси трећини препоручене дневне дозе витамина Е. Поред свежег облика, може се користити и за припрему салата, гвакамоле соса, хумуса, намаза и сендвича.
Семенке
Овде пре свега мислимо на сунцокрет, сусам и бундеву, који се такође могу уврстити у разноразна јела. Семенке сунцокрета предњаче, јер у свега 50 г добијамо све што нам треба.
Лешник
Лешник је коштуњаво воће које има пуно благодети за организам, као што је смањење холестерола и борба против кардиоваскуларних болести. У себи садржи калцијум, магнезијум, витамин А, али и Е. Можете га конзумирати у сировом или печеном стању, или у виду крема од лешника (наравно, у ограниченој количини).
Бадем
Након лешника, издвајамо и бадем, који је делотворан колико и семенке сунцокрета. Могућности за конзумацију су разне, па тако може бити одлична грицкалица (опет у ограниченој количини), бадемово млеко одлична је замена за кравље млеко, док се бадемово уље користи у козметичкој индустрији.
Спанаћ
Већина нас сећа се морнара Попаја и његове супер моћи након што поједе ово поврће. Оно је богато калцијумом, фосфором, магнезијумом, гвожђем, те витамином Е. Шоља обареног спанаћа доноси 20 процената препорученог дневног уноса. Наравно, постоје и љубитељи свежег облика у салатама.
Купус
Ово поврће понекад пореде са говедином, према вредностима гвожђа, калцијума и протеина. Такође, високо је на листи намирница које имају антиупално дејство. Једна шоља термички обрађеног купуса значи да сте унели чак 60 процената витамина Е од потребне дневне количине.
Блитва
Слично спанаћу, и блитва је сјајна по нутритивним вредностима. Било да желите да смршате, ојачате кости, побољшате варење или спречите анемију, знате шта вам је чинити. Сто грама овог зелениша обезбеђује 15 процената препоручене дневне количине витамина Е.
Прочитајте још: Ручак који лечи и подмлађује: Кисело зеље има минимум КАЛОРИЈА и максимум ЗДРАВЉА
Броколи
Није тајна да га деца не воле, али одраслима броколи омогућава најбољи детокс. Добар је за кожу, кости, али и као извор витамина Е, а 100 грама овог зеленог поврћа обезбеђује 10 процената препорученог дневног уноса.
Папаја
За крај, једна егзотична намирница, која је такође сјајна за варење, кожу, одбрамбени систем, а садржи и антиоксиданте. Може се конзумирати у свежем облику, али и замрзнути и употребити за припрему сокова и шејкова. Једна воћка доноси 20 процената витамина Е, у односу на укупну дневну препоруку.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ