Укључен је у помагање имунолошке функције и правилног протока крви
Витамин Е је снажан антиоксиданс и хранљива материја растворљива у мастима, што значи да му је потребна маст да би се апсорбовао.
Углавном функционише као антиоксидант или користан молекул који се бори против слободних радикала.
Повезујемо са заштитом коже од оштећења од сунца и одржавањем колагена, али овај нутријент је такође укључен у помагање имунолошке функције и правилног протока крви.
Једноставно речено, витамин Е је важно једињење за опште здравље.
Пошто тело не може да произведе сопствени витамин Е, морамо да га потражимо у храни око нас.
Срећом, налази се у бројним намирницама, тако да није тешко достићи препоручену количину од 15 милиграма дневно.
Извори витамина Е:
Бадеми
Бадеми су један од највећих извора витамина Е, а следе га лешници.
Ови орашасти плодови су такође сјајни извори дијеталних влакана и полинезасићених масти здравих за срце.
Семенке
Следећи пут када пожелите нешто хрскаво, посегните за семенкама биљака. Семенке сунцокрета су посебно богате витамином Е.
Ове семенке такође могу да додају укус и текстуру бројним јелима, укључујући овсене пахуљице, јогурт, салате и супе, па бисте и на тај начин могли да их укључите у исхрану.
Прочитајте још: Маринада за пилетину од јогурта: Уживајте у другачијем укус
Уља
Пошто семенке и орашасти плодови садрже витамин Е, није изненађење да су њихова уља једнако вредна пажње.
Лиснато зеленило
Поврћа попут овог су укусна и препуна витамина Е.
Неке од најбољих опција укључују спанац́ и блитву, који обе нуде око 2 милиграма витамина Е по пола шоље.
Авокадо
Авокадо је још један сјајан извор витамина Е, који нуди око 4 милиграма на 100 грама.
Друге хранљиве материје у авокаду укључују калијум, витамин К и рибофлавин.
Такође садржи влакна, која су од виталног значаја за здраво варење, снижавање холестерола и одржавање нивоа шећера у крви.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ