Киви има много благодети за организам.
Киви води порекло из Кине, а име добија према истоименој птици која живи у области Океаније и заштитни је знак Новог Зеланда.
У зависности од места на којем расте може да достигне висину и до 9 метара.
Прочитајте још: Невероватне предности УЉА КАРАНФИЛИЋА: Служи као прва помоћ код овог честог проблема
Два најбитнија састојка кивија су антиоксиданси и витамин Ц. Количина витамина Ц на 100г кивија је 98мг, што је дупло више од поморанџе и лимуна. Помаже организму да неутралише слободне радикале, а тако се организам штити од многих болести.
Препоручује се конзумирање кивија ујутру уз доручак.
Јачање имунитета
Велика количина фолне киселине, поред витамина Ц, јача одбрамбени систем организма. Повећавају стварање белих и црвених крвних зрнаца, такође и антитела, која нас штите од вирусних обољења.
Киви је веома добар за варење.
Боља циркулација
Киви садржи витамин Е и омега 3 и 6 масне киселине, побољшава здравље артерија. На овај начин се спречава појава тромба и крвних угрушака. Идеалан је за заштиту од тромбозе, срчаног удара и оштећења мозга.
Фото: Пиxабаy
Ублажава стрес
Киви је идеално воће за ублажавање стреса. Због велике количине витамина Ц, ублажава нервозу и узнемиреност.
Прочитајте још: Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА
Мршављење
Садржи доста воде и нема велику енергетску вредност самим тим идеалан је за мршављење и избацивање течности из организма.
Ограничите се на два до три кивија дневно јер већи унос може да изазове алергију.
Јача кости
Минерали магнезијум и калијум налазе се у кивију, а одлични су за јачање костију, зуба и ноктију.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ