Витамин А је витамин растворљив у мастима који је део многих функција нашег организма.
Знамо да када желимо да јачамо имунитет трудимо се да појачамо уношење витамина Ц, али да ли знамо шта је са витамином А?
Шта је тачно витамин А?
Прво што нам падне на памет је његово благотворно дејство на вид, али такође утиче на раст и развој, помаже у одржавању здравих костију и коже и помаже у подршци имунолошком систему.
Храна богата витамином А
Витамин А је природно присутан у многим намирницама, а додаје се и у намирнице попут млека, немлечних напитака и житарица. У исхрани постоје две врсте витамина А, један из животињских извора и један из биљака. Животињски извори - месо, живина, риба и млечни производи - пружају активни облик, претходно формирани витамин А, који тело може одмах да искористи. Биљни извори обезбеђују провитамин А који тело претвара у активни облик витамина А, пише Реал Симпле.
Бета-каротен је најчешћи облик провитамина А који се налази у воћу и поврћу, а ђелује и као антиоксиданс за заштиту ћелија од оштећења узрокованих слободним радикалима.
Прочитајте још: Шта се дешава вашем телу када јутарњу кафу ЗАМЕНИТЕ зеленим чајем?
Слатки кромпир
Слатки кромпир је један од највећих извора витамина А. Такође, садржи влакна и друге витамине и минерале.
Шаргарепа
Шаргарепа је позната по витамину А. Без обзира на то волите ли их куване или сирове, шаргарепа је одличан извор овог витамина.
Јаја
Јаја су храна богата хранљивим материјама и добар су извор протеина. Требало би да једемо цело јаје да бисмо добили витамин А, који се налази у жуманцету.
Прочитајте још: НАЈБОЉИ НАПИТАК ЗА ИЗБАЦИВАЊЕ ШЛАЈМА: Ослобађа вас накупљених бактерија и вируса у дисајним путевима (РЕЦЕПТ)
Зелениш
Док нам наранчаста храна прво пада на памет када говоримо о витамину А, тамно лиснато зеленило је такође одличан извор. Зеље, спанаћ, кељ и блитва пружиће вам здрав оброк пун овог витамина.