Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВЕ ПРЕДНОСТИ ЈОГЕ: Од бољег варења до мање болних леђа

Увртања или торзије су изузетно корисне јога позе (асане), а многима и омиљене, јер су врло пријатне за извођење. Овај терним се користи за све положаје који укључују ротацију трупа, односно позе где је рамени појас окренут супротно од кукова.

1726472603_shutterstock_2479521175.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Маричиасана је међу класицима из ове категорије, а њено практиковње стимулише унутрашње органе, чини кичму савитљивом и слободном и доприноси да се одржи или поправи здравље дискова између пршљенова. Ова јога вежба делује и на дубљем нивоу од физичког, отпушта емоционалне блокаде и води ум и тело ка неутралном, уравнотеженом стању.

Ево неколико здравствених предности маричиасане:

Побољшава пробаву: Увртање стимулише органе за варење, као и јетру и бубреге и побољшава њихову функцију. Ова поза подстиче пробаву и помаже у детоксикацији организма тако што масира унутрашње органе и уклања токсине.
Повећава флексибилност: Маричиасана јача мишиће леђа, рамена и кукова, чиме побољшава флексибилност. Такође помаже у отварању грудног коша и рамена, што је посебно корисно за особе које дуго седе или раде за столом.
Умирује ум: Као и многе јога позе, има умирујући ефекат на ум. Фокус потребан за одржавање увртања и контролисано дисање смањује стрес и анксиозност, што доводи до менталне јасноће и опуштања.
Ублажава бол у леђима: Маричиасана је посебно ефикасна у ублажавању напетости и укочености у доњем делу леђа. Увртање помаже у истезању кичме, пружа олакшање од болова и поправља држање. Одлична је поза за оне који пате од блажих проблема с леђима.
Јача трбушне мишиће: Увртање ангажује мишиће трупа, пружајући благу масажу трбушним органима. Ово помаже у јачању трбушних мишића, побољшава снагу и стабилност трупа.
Побољшава циркулацију: Асана подстиче проток крви ка унутрашњим органима и кичми, што позитивно утиче на циркулацију у целом телу, а посредно и на опште здравље и виталност.
Ублажава менструалне тегобе: Маричиасана ублажава менструалне тегобе тако што пружа благу масажу репродуктивних органа. Такође помаже у балансирању хормона и ублажавању симптома ПМС-а.

погледате преко десног рамена и направите 10-15 удисајафото: Схуттерстоцк
Како се изводи

Заузимте лотос положај или турски сед како га ми зовемо и пребаците десну ногу преко леве, леву руку ослоните преко десног колена и ослоните се десним дланом на под иза себе. Полако уврните кичму, окрећући прво струк па рамена и врат на десно, све док не будете могли да погледате преко десног рамена. Овде направите 10-15 удисаја, а затим урадите исто на другу страну.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas