Oglas
· · Komentari: 0

SVE PREDNOSTI JOGE: Od boljeg varenja do manje bolnih leđa

Uvrtanja ili torzije su izuzetno korisne joga poze (asane), a mnogima i omiljene, jer su vrlo prijatne za izvođenje. Ovaj ternim se koristi za sve položaje koji uključuju rotaciju trupa, odnosno poze gde je rameni pojas okrenut suprotno od kukova.

1726472603_shutterstock_2479521175.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Maričiasana je među klasicima iz ove kategorije, a njeno praktikovnje stimuliše unutrašnje organe, čini kičmu savitljivom i slobodnom i doprinosi da se održi ili popravi zdravlje diskova između pršljenova. Ova joga vežba deluje i na dubljem nivou od fizičkog, otpušta emocionalne blokade i vodi um i telo ka neutralnom, uravnoteženom stanju.

Evo nekoliko zdravstvenih prednosti maričiasane:

Poboljšava probavu: Uvrtanje stimuliše organe za varenje, kao i jetru i bubrege i poboljšava njihovu funkciju. Ova poza podstiče probavu i pomaže u detoksikaciji organizma tako što masira unutrašnje organe i uklanja toksine.
Povećava fleksibilnost: Maričiasana jača mišiće leđa, ramena i kukova, čime poboljšava fleksibilnost. Takođe pomaže u otvaranju grudnog koša i ramena, što je posebno korisno za osobe koje dugo sede ili rade za stolom.
Umiruje um: Kao i mnoge joga poze, ima umirujući efekat na um. Fokus potreban za održavanje uvrtanja i kontrolisano disanje smanjuje stres i anksioznost, što dovodi do mentalne jasnoće i opuštanja.
Ublažava bol u leđima: Maričiasana je posebno efikasna u ublažavanju napetosti i ukočenosti u donjem delu leđa. Uvrtanje pomaže u istezanju kičme, pruža olakšanje od bolova i popravlja držanje. Odlična je poza za one koji pate od blažih problema s leđima.
Jača trbušne mišiće: Uvrtanje angažuje mišiće trupa, pružajući blagu masažu trbušnim organima. Ovo pomaže u jačanju trbušnih mišića, poboljšava snagu i stabilnost trupa.
Poboljšava cirkulaciju: Asana podstiče protok krvi ka unutrašnjim organima i kičmi, što pozitivno utiče na cirkulaciju u celom telu, a posredno i na opšte zdravlje i vitalnost.
Ublažava menstrualne tegobe: Maričiasana ublažava menstrualne tegobe tako što pruža blagu masažu reproduktivnih organa. Takođe pomaže u balansiranju hormona i ublažavanju simptoma PMS-a.

pogledate preko desnog ramena i napravite 10-15 udisajafoto: Shutterstock
Kako se izvodi

Zauzimte lotos položaj ili turski sed kako ga mi zovemo i prebacite desnu nogu preko leve, levu ruku oslonite preko desnog kolena i oslonite se desnim dlanom na pod iza sebe. Polako uvrnite kičmu, okrećući prvo struk pa ramena i vrat na desno, sve dok ne budete mogli da pogledate preko desnog ramena. Ovde napravite 10-15 udisaja, a zatim uradite isto na drugu stranu.

Kurir 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas