Многи витамин Ц повезују са цитрусима, али овај важан витамин крије се и у неким другима намирницама и то у много већим количинама него што бисте очекивали.
Откријте које то воће и поврће има више витамина Ц од цитруса. Биц́ете изненађени!
ЦРВЕНА И ЖУТА ПАПРИКА
Паприка је број један када је у питању обиље витамина Ц. У 100 грама црвене и жуте паприке налази се 190 милиграма витамина Ц, што је скоро четири пута више него у поморанџама.
Прочитајте још: Зашто је КУРКУМА најздравији зачин БЛИСКОГ ИСТОКА и зашто треба да је користимо?
БРОКОЛИ
Броколи је богат различитим хранљивим састојцима, али и витамином Ц. Само 100 грама боколија довољно је да у организам унесете око 90 милиграма витамина Ц.
КЕЉ
Ово је прави извор здраве хране. Кељ је богат витаминима А и Ц и влаканима, а када је витамин Ц у питању, на свега 67 грама кеља има чак 80,4 мг овог витамина. У народној медицини, свежи листови кеља стављају се на болесне зглобове и чиреве, а сок од поврц́а је ове препоручује особама које пате од стомачних тегоба.
Прочитајте још: БЛАГОРОДНА СВОЈСТВА: 4 занимљиве ситуације у којима можете користити јабуке
КИВИ
Још једно "кисело" воће које је одличан извор витамина Ц. Осим тога, киви је богат витаминима К, Е, калијумом и бакром. Истраживачи су доказали и да киви штити нашу ДНК од оксидативног стреса.
КАРФИОЛ
Карфиол може да се једе свеж или као додатак салати или јелу, а у своју исхрану требало би да га уврстите затошто на 100 грама карфиола има чак 70 милиграма витамина Ц.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ