Уживаћете као да сте у Италији
Састојци:
- 1 кг вишенаменског брашна
- 1,5 кашичица инстант сувог квасца
- 1,5 кашичице морске соли
- 500 мл хладне воде
- 1 кашика уља
Рецепт за италијанско тесто за пицу:
Како бисте направили тесто за пицу, загрејте рерну најмање 45 минута до једног сата са каменом за пицу који је вец́ унутра, на око 270 степени. У чинији помешајте брашно, морску со и квасац миксером на малој брзини, док се све не сједини, а затим додајте хладну воду.
Пребаците на побрашњену површину и мешајте 8 до 10 минута. Тесто треба да буде глатко и лепљиво, али не би требало да се лепи за ивице посуде, само мало за дно. Ако се тесто лепи за ивице, поспите са још мало брашна, ако је превише суво додајте још мало воде. Ово ц́е се разликовати сваки пут када га правите, тако да додатно брашно имајте при руци.
Након тога, исеците тесто на 6 делова и обликујте их у кругове. Ставите их на лагано науљен плех и покапајте са 1 кашиком уља. Прекријте најлонском фолијом и оставите да одстоји на собној температури и да се диже 2 сата. Поспите пулт са мало брашна, узмите један комад теста и притискајте га прстима док не добијете 1,5 цм дебео круг. Песницама и зглобовима почните да развлачите тесто до 25 цм у пречнику.
Плех за пицу добро поспите гриз брашном или кукурузним брашном и ставите тесто на њега пазец́и да лако клизи када се помера. Сипајте 2-3 кашике соса за пицу у центар и распоредите га полеђином кашике остављајуц́и простора на бочним ивицама. Поспите моцарелом и додајте своје омиљене преливе. Пицу убаците на претходно загрејан камен за пицу у рерни и пеците 5 до 7 минута или док не порумени на ивицама.
Извадите из рерне и поспите босиљком и оставите да одстоји неколико минута да се сир стегне.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО