Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зелена, црвена и жута паприка? Ево по чему се разликују и која је здравија

Коју боју паприке углавном бирате?

1722946164_shutterstock_436796671.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Паприка је одличан извор витамина Ц, антиоксиданата и других есенцијалних хранљивих материја. Али, која је најбоља - зелена, црвена или жута и да ли знате разлику?

Предности зелене паприке

Зелене паприке су једна од најчешц́е конзумираних паприка. Имају оштру текстуру, благ укус и нуде низ здравствених предности. Богате су витамином Ц, који је неопходан за подршку имунитета и формирање колагена. Поред тога, ово хрскаво поврц́е обезбеђује витамин К који помаже у унапређењу здравља костију и срца, а витамин А побољшава вид и здравље коже. Зелене паприке такође садрже фолат (витамин Б9), који подржава деобу ц́елија и синтезу ДНК, и калијум, који помаже у регулисању крвног притиска, пише Хеалтх Схотс.

Предности црвене паприке

Црвене паприке нису само укусне, вец́ су и хранљиве. Препуне витамина Ц, јачају имунолошку функцију и производњу колагена, који су од виталног значаја за здравље коже. Не садрже нездраве масти и имају мало калорија, што значи да могу помоц́и у губитку тежине. Оне такође имају витамин А, који подржава вид и здравље имунитета, заједно са витамином Б6, који побољшава функцију мозга.  Минерали као што је калијум побољшавају здравље срца, а фолна киселина подржава деобу ц́елија и синтезу ДНК. Црвена паприка је посебно богата антиоксидансима као што су бета-каротен и ликопен, познати по јачању имунитета, смањењу упале и смањењу ризика од хроничних болести. Њихов сладак, али помало пикантан укус чини их одличним састојком за салате, сендвиче и умаке.

Предности жуте паприке

Богате су витаминима Ц, А и Б6, кључним за имунолошку функцију, здравље вида и функцију мозга. Ове паприке такође обезбеђују минерале попут калијума и фолата, за које се зна да промовишу здравље срца и функцију ц́елија.

Предности жуте паприке такође укључују њена антиинфламаторна својства због садржаја антиоксиданата, посебно каротена. Такође имају мало калорија и могу бити одлична ужина ако сте на дијети.

Која је здравија?

Паприке долазе у различитим бојама, од којих свака нуди различите здравствене предности. Црвене паприке се често сматрају најбољим избором. То је зато што су потпуно зреле и имају највец́и нутритивни садржај у поређењу са мање зрелим зеленим и жутим паприкама.

Међутим, треба напоменути да жута паприка заправо садржи највец́и ниво витамина Ц између три боје, што их чини одличним избором за повец́ање уноса ове хранљиве материје. Све у свему, све три боје паприке су хранљиве и нуде јединствене здравствене предности.
 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas