Свако бира састојке за своју верзију руске салате, али прави рецепт је нешто другачији.
Руска или оливие салата названа је по њеном оснивачу Лусијену Оливијеу који је држао ресторан „Ермитаж“ који је био један од најбољих у то време. Овом слатом је послужио своје госте, а она је убрзо постала заштитни знак овог ресторана.
Од првобитног рецепта, руска салата је доживела неколико измена, због чега се оригинални рецепт сада знатно разликује од оног који је скоро свима познат. Сам рецепт је дуго чуван као строга тајна, а први пут је објављен 31. марта 1894. године у часопису „Наша храна“.
Прочитајте још: Звезда празничне трпезе: Направите намаз у облику ШИШАРКЕ (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Данашња руска салата углавном садржи: кувани кромпир, кувану шаргарепу, шунку, јаја, киселе краставце, грашак и мајонез.
Међутим, ово су састојци оригиналне руске салате:
- Кувани кромпир
- Шаргарепа
- Качкаваљ
- Крупни кикирики
- Зелени грашак
- Јаја
- Корен целера
- Црни лук
- Кувана пилетина
- Јабука са тиквицама – посољена, побиберена и премазана сенфом
- Мајонез
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ