Сигурно сте се бар једном запитали да ли да оперете пиринач пре припреме или ипак не
Паковање пиринча може садржавати ситне нечистоће, које би требало уклонити пре кувања. Наше су маме и баке зато пажљиво пребирале пиринач пре кувања, али и прале зрна.
Заговорници прања пиринча пре кувања чине то јер желе уклонити нечистоће с површине, али и зато што не желе да им јело буде гумасто и лепљиво. С друге стране они који не перу пиринач прије кувања, тврде да вода не уклања само нечистоће, већ и укус риже.
Не перите пиринач
Кулинарски зналци тврде да се пиринач не сме прати када планирате да кувате рижото, јер ћете испрати шкроб која даје кремасту структуру јелу.
Перите пиринач
Пиринач је препоручљиво опрати када га купујете у ринфузи, или приметите да је пиринач изразито бео. У производњи се зрна некад мешају с млевеним пиринчаним брашном, глукозом или сличним додацима како би производ био што бељи.
Имајте на уму да је довољно пиринач опрати једном или двапут пре кувања. Вода у којој се кувао пиринач никада неће бити скроз чиста.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ