Sigurno ste se bar jednom zapitali da li da operete pirinač pre pripreme ili ipak ne
Pakovanje pirinča može sadržavati sitne nečistoće, koje bi trebalo ukloniti pre kuvanja. Naše su mame i bake zato pažljivo prebirale pirinač pre kuvanja, ali i prale zrna.
Zagovornici pranja pirinča pre kuvanja čine to jer žele ukloniti nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i lepljivo. S druge strane oni koji ne peru pirinač prije kuvanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i ukus riže.
Ne perite pirinač
Kulinarski znalci tvrde da se pirinač ne sme prati kada planirate da kuvate rižoto, jer ćete isprati škrob koja daje kremastu strukturu jelu.
Perite pirinač
Pirinač je preporučljivo oprati kada ga kupujete u rinfuzi, ili primetite da je pirinač izrazito beo. U proizvodnji se zrna nekad mešaju s mlevenim pirinčanim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što belji.
Imajte na umu da je dovoljno pirinač oprati jednom ili dvaput pre kuvanja. Voda u kojoj se kuvao pirinač nikada neće biti skroz čista.
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU