Постоји шест различитих типова глади на које можемо свесно да одговоримо када нас ухвати један од њих.
Једемо због стреса или само зато што се осећамо тужно. Понекад поједемо нешто слатко само да се наградимо или зато јер нам је ”време”. Треба да освестимо наше прехрамбене навике и свесно одлучимо шта ћемо и када појести.
Прочитајте још: Жудите ли за КЕЧАПОМ? Научници објашњавају због чега организам тражи овај црвени СОС
1. Гладне очи
Реагујемо на оно што видимо, стога ће нам предивно сервирано јело увек бити привлачно. Како би задовољили глад, можемо почастити своје очи с храном пре него је ставимо у уста. Ако нашу вечеру једемо док гледамо телевизију, одбацујемо прилику да ценимо нашу храну у потпуности. Управо зато корисно је лепо украсити свој тањир и посветити му сву своју пажњу пре конзумације хране.
2. Гладан нос
Оно што у већини случајева мислимо о укусу повезано је с мирисом хране. Наше чуло мириса осетљивије је него чуло укуса. Како би задовољили њух, покушајте са вежбом мирисања ваше хране пре него што почнете да је једете. На тај начин ћете концентрисано уживати у храни и њеној ароми. Када осетите мирисе који вам се свиђају (мирис ваниле или цимета), добро размислите какве емоције побуђују у вама.
3. Гладна уста
Оно што мислимо о укусној храни често има везе с тим из које земље долазимо и како се јело у нашој породици. То укључује колико желимо да нам храна буде слана или слатка и какве зачине волимо. Оно што се у нашој земљи сматра деликатесом, у другој је сасвим неприхватљиво.
4. Гладан стомак
Празнина у желуцу јасан нам је знак да смо гладни. Ипак, то не мора да значи да је нашем телу потребна храна. Углавном је реч о рефлексном осећају који доживљавамо јер нам се тело навикло да једемо у то време. Иако га тумачимо као посљедњи ступањ изгладнелости, може бити и манифестација анксиозности и нервозе.
Кад осетите празнину, покушајте да оцените колико сте гладни. Почните да једете само ако вам стварно треба храна.
5. Гладан дух
Модерна времена од нас су створила особе које једу због анксиозности. Бомбардовани смо разним дијетама и саветима нутрициониста, а унутрашњи глас нам говори шта би требало да једемо, а шта не. Када се наше прехрамбене навике нађу у сукобу с најновијим нутриционистичким открићима разапети смо између онога шта би хтели и шта не бисмо смели. Смирите се и усресредите на своје жеље и потребе. То ће вам помоћи да освестите сигнале које нам шаље тело.
Прочитајте још: Ове намирнице никако не смете да загревате у микроталасној
6. Гладно срце
Шта и када једемо у већини случајева је повезано с нашим емоцијама. Можда ћемо жудети за одређеном храном јер смо је јели у детињству или зато што је повезујемо с посластицом која нам улива утеху.
Понекад једемо како би умањили емоционалну бол. Покушајте да докучите које емоције осећате пре него што се баците на грицкалице и можда ћете наћи други начин како да их задовољите. Назовите пријатеља или попијте шољицу чаја.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ