Истраживање све више сугеришу колико је здрав бели лук.
Када изгњечите чен белог лука ослобађа се алицин, који доказано помаже при снижавању холестерола и крвног притиска.
Алицин и други састојци у белом луку убијају многе штетне организме попут вируса и бактерија који изазивау прехладе и гирпове.
Прочитајте још: Летњи доручак за витку линију: Изгубите 3 до 5 кг за месец дана
Постоји много начина за коришћење белог лука у исхрани. Овог пута на менију нам је супа од белог лука. Слична је крем супама од печурака, а уколико сте љубитељ белог лука сигурно ће вам се допасти.
Састојци:
- 600 мл пилећег бујона
- 600 мл обичне воде
- 1 главица белог лука
- 50 мл маслиновог уља
- сол и бибер по жељи
- неколико листова першуна
- неколико кришки старог хлеба
- сир
Припрема:
Загрејте у лонцу пилећи бујон с пола литре обичне воде. Ченове белог лука загрејте у маслиновом уљу на лаганој ватри. Након 10 минута склоните с ватре. Самељите бели лук у који ћете поступно додавати топло уље. Разредите течност са 100 мл обичне воде. У загрејани пилећи бујон додајте смесу од белог лука. Посолите и побиберите по жељи, те додајте першун.
Прочитајте још: Летња вегетаријанска ДИЈЕТА: Укусна и ефикасна! (ЈЕЛОВНИК)
Кувајте на лаганој ватри док се не сједине сви састојци. При крају кувања нарендајте мало топљеног сира или скувајте размућено јаје. Супу прелијте преко коцкицама старог хлеба које сте претходно тостирали у тигању или тостеру. Украсите першуом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ