Гибаница је идеја за здрав и укусан оброк
Гибаница спада у једно од омиљених домаћих јела на којима су одрастале генерације. Често се служи и као предјело, међутим, идеално решење је као брзи доручак или вечера. Ево како да спремите најбржу гибаницу са сиром и јогуртом. Уживајте у рецепту.
Састојци:
1/2кг кора за гибаницу
4 јаја
1/2кг сира
1 чаша јогурта
1дл киселе воде
1дл уља
50г брашна
1/2 прашка за пециво
1 кашичица соли или мање, ако је слан сир
Уље за подмазивање плеха
Припрема:
Укључити рерну на 200 степени да се греје. Умутити јаја, па додати измрвљен сир, јогурт, киселу воду, уље, брашно и прашак за пециво. Пробати мало фила, па посолити по укусу.
Плех димензија 30X25 или сличан мало поуљити, па раширити две коре, тако да се преклапају и да крајеви буду пребачени преко ивица. Посути мало фила местичаво преко кора, па одозго ставити другу кору, набирајући тако да цела може да стане преко плеха. Преко тако набране коре опет посути фил местичаво, па поново поставити набрану кору. Поступак понављати све до претпоследње коре, преко које пребацити оне крајеве доњих кора.
Преко посути још мало фила, и поставити последњу кору, коју зашушкати и увући ивице. Премазати са мало уља и пећи у већ загрејаној рерни 50-55 минута. Након тог времена, искључити рерну, а гибаницу оставити у одшкринутој рерни још 10-15 минута. Након тог времена, извадити питу из рерне, кратко хладити на собној температури и сећи на парчад жељене величине.
Курир
Бонус видео: