Гибаница је врста српске слојевите пите, обично надевене белим крављим сиром са уљем и јајима, или ређе, уместо сира, са месом, кромпиром или спанаћем. Од пита се разликују по нешто дебљим корама. Слојеви кора и надева се могу ређати равно, или чешће као згужване коре натопљене надевом са равном кором на дну и врху (ова варијанта се зове гужвара).
Састојци:
500 г танких кора
5 јаја
500 г сира
1,2 дл јогурта
1 дл уља
со по укусу
Припрема:
Прво умутите јаја, па додајте измрвљени сир, јогурт, уље и со.
Плех обложите папиром за печење и премажите га мало уљем.
Поређајте три-четири коре, али да крајеви вире из плеха.
Потом ставите фил, па две коре благо изгужване.
Поступак понавите док не потрошите све коре, али, једну кору оставите за завршницу.
Пре него што ставите последњу кору, оне коре које вире, савијте ка унутра, премажите филом, па ставите последњу кору.Ту обавезно премажите остатком фила у који додајте још мало јогурта или млека, а може и кисела вода.
Ставите је у незагрејану рерну, па укључите на 200 степени и пеците док лепо не порумени, око 25 минута.
Пријатно!
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ