Ускршња трпеза биће још лепша уз ову укусну погачу, а можете је припремати и када није време празника и укусним доручком изненадити укућане.
Ускршња погача је обавезна на свакој празничној трпези, а једноставно се припрема.
Ускршња погача се прави рано ујутро у коју се утиска јаје и тако за Ускршњи доручак послужује уз кувана јаја и шунку.
Прочитајте још: Ово јело се служи у најелитнијим ресторанима, а можете га спремити за само 200 динара
Доносимо вам стари рецепт за најукуснију погачу којој нико неће одолети.
Потребно:
- 250 милилитара млека
- 250 милилитара воде
- 40 грама квасца
- 1 кашика шећера
- 2 кашичице соли
- 50 милилитара уља
- 600 гр брашна
- 125 грама маргарина или маслаца
- 1 жуманце
- семенке сусама
Фото: Новости магазин
Прочитајте још: Помешајте ових ШЕСТ зачина и спремите укусно јело (Фото/Видео)
Припрема:
Помешати топло млеко и топлу воду, па додати квасац и шећер и размутити. Додати пола мере брашна па мешати кашиком. Додати 1 кашичицу соли и половину припремљеног уља. Све време мешати кашиком уз постепено додавање брашна. кад већ не можете да мешате замесите тесто.
Умесити мекано и глатко, па намазати оним преосталим уљем и оставити да кисне 30 минута на топлом месту. Када је тесто накисло мало га премесити и развући у правоугаоник, у димензијама стандардног плеха за рерне.
Умутити маргарин, па трећином маргарина премазати развучено тесто. Уролати тесто па оставити да одсоји десет минута. Исти поступак поновити јо два пута. Коначно, након трећег премазивања, уролано тесто савити у круг.
Фото: Новости магазин
Прочитајте још: Сваком ће се допасти овај ЧОКОЛАДНИ колач који се припрема за 20 минута (Фото/Видео)
Исећи ролат на траке 1 до 2 цм дебљине, али траке не сећи до краја, остављати мало не исечено да би де погача имала на чему држати. Сваку другу траку извртати унутар обруча а траке између мало изокретати.
Направити лоптицу од алуминијумске фолије и убости је у централни део погаче, где ће доћи јаје. Оставити тако да кисне, па премазати погачу жуманцетом и посути сусамовим семеном.
Ставити да се пече на 180 степени око 30 минута. Када се погача испекла куглицу од фолије извадити па на њихово место ставити ускршње јаје.