· · Komentari: 0
TRADICIONALNI RECEPTI

Savršen recept za uskršnju pogaču!

Uskršnja trpeza biće još lepša uz ovu ukusnu pogaču, a možete je pripremati i kada nije vreme praznika i ukusnim doručkom iznenaditi ukućane.

viber_image_2020-04-19_12-39-14.jpg
Foto: Novosti magazin

Uskršnja pogača je obavezna na svakoj prazničnoj trpezi, a jednostavno se priprema.

Uskršnja pogača se pravi rano ujutro u koju se utiska jaje i tako za Uskršnji doručak poslužuje uz kuvana jaja i šunku.

Pročitajte još: Ovo jelo se služi u najelitnijim restoranima, a možete ga spremiti za samo 200 dinara

Donosimo vam stari recept za najukusniju pogaču kojoj niko neće odoleti.

Potrebno:

  • 250 mililitara mleka
  • 250 mililitara vode
  • 40 grama kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 50 mililitara ulja
  • 600 gr brašna 
  • 125 grama margarina ili maslaca
  • 1 žumance
  • semenke susama


Foto: Novosti magazin

Pročitajte još: Pomešajte ovih ŠEST začina i spremite ukusno jelo (Foto/Video)

Priprema:

Pomešati toplo mleko i toplu vodu, pa dodati kvasac i šećer i razmutiti. Dodati pola mere brašna pa mešati kašikom. Dodati 1 kašičicu soli i polovinu pripremljenog ulja. Sve vreme mešati kašikom uz postepeno dodavanje brašna. kad već ne možete da mešate zamesite testo.

Umesiti mekano i glatko, pa namazati onim preostalim uljem i ostaviti da kisne 30 minuta  na toplom mestu. Kada je testo nakislo malo ga premesiti i razvući u pravougaonik, u dimenzijama standardnog pleha za rerne.

Umutiti margarin, pa trećinom margarina premazati razvučeno testo. Urolati testo pa ostaviti da odsoji deset minuta. Isti postupak ponoviti jo dva puta. Konačno, nakon trećeg premazivanja, urolano testo saviti u krug.


Foto: Novosti magazin

Pročitajte još: Svakom će se dopasti ovaj ČOKOLADNI kolač koji se priprema za 20 minuta (Foto/Video)

Iseći rolat na trake 1 do 2 cm debljine, ali trake ne seći do kraja, ostavljati malo ne isečeno da bi de pogača imala na čemu držati. Svaku drugu traku izvrtati unutar obruča a trake između malo izokretati.

Napraviti lopticu od aluminijumske folije i ubosti je u centralni deo pogače, gde će doći jaje. Ostaviti tako da kisne, pa premazati pogaču žumancetom i posuti susamovim semenom.

Staviti da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada se pogača ispekla kuglicu od folije izvaditi pa na njihovo mesto staviti uskršnje jaje.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.