Обрнути колач од мандарина права је јесења посластица, за време кад су напољу хладне вечери, а треба вам нешто слатко
Садржи шећер, али киселост мандарина допринеће томе да не буде претерано сладак, а дивно карамелизоване мандарине задивиће вас и терати да узмете још један комад.
Припрема је поприлично једноставна, а резултат ће бити у потпуном нескладу с тим. Када проверавате да ли је колач печен, можете то да урадите као и обично чачкалицом, али она не мора да буде потпуно чиста. Ако буде чиста, то ће значити да је колач превише печен – нека остане која мрвица на чачкалици.
Прочитајте још: Спој здравог и укусног: Фаширане шницле са броколијем - спремају се брзо и лако, а малишани их обожавају (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Састојци:
- 6-8 мандарина – исечених по ширини на пола или ако су веће на три кришке
- 1 кашика јабуковог сирћета
- 1/3 шољице биљног уља
- 1 шољица шећера
- 1 шољица млека – крављег или било којег биљног
- 1 кашичица екстракта ваниле
- 1 2/3 шољице брашна
- 2 кашичице прашка за пециво
- Прстохват соли
- Мармелада, отопљена
Припрема:
Науљите округлу посуду за печење маслацем и поспите лагано шећером. Ставите кришке мандарина на дно посуде. Помешајте млеко, сирће, ванилу и уље. У посуди за мешање помешајте брашно, шећер, со и прашак за пециво.
Мокре састојке додајте у суве и помешајте док се не споји. Смесу сипајте на мандарине и пеците 25-30 минута на 180 степени.Кад је колач готов, оставите га да се охлади 10-ак минута, па га преокрените наопачке и прекријте отопљеном мармеладом.
Прочитајте још: Торта коју можете јести без гриже савести: Нема брашна и шећера, а прави је ужитак за сва чула (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Уместо мармеладе, ако имате мало више стрпљења и времена, можете колач прелити глазуром од наранџе. Помешај 2 шољице шећера, 2 кашике маслаца, 4 кашичице сока од наранџе и ½ кашичице наранџине корице. Прелијте преко охлађеног колача.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ