Издашне, али здраве салате са зимским воћем и поврћем су најбоља опција за предстојеће дане.
Зима је генерално сезона хране из тегли, топлих чорби и супа и печења у рерни. Али са правим састојцима током сезоне, рецепти за зимске салате могу бити ваша улазница за обилан и здрав оброк-често за само неколико минута. Ево како да направите савршено укусну зимску салату за ручак или вечеру.
Прочитајте још: Оригинална ЦЕЗАР САЛАТА има ТАЈНИ САСТОЈАК који ретко ко ставља, а чини је посебно укусном! (РЕЦЕПТ)
Четири предлога за зимске салате
Салата од цитруса са бадемима и овчијим сиром
Горки радич савршено се слаже са слатко-сочном мешавином цитруса (наранџа, крвава наранџа и грејпфрут), и са додиром соли из сира и бадемима.
Комбинујте сок од поморанџе и црвени лук у средњој чинији; оставите на страну 5 минута. Умутите јаворов сируп, сенф, со и бибер. Постепено умутите уље док се прелив не емулгира. Оставите по страни. Одрежите кору и срж цитруса, а месо нарежите на колутове дебљине ½ инча. На тањире за послуживање сложите колутове радича и цитруса. По врху ставите першун, бадеме и сир. Залијте преливом.
Фото: Депозит
Салата од кеља и печеног карфиола
Оштра салата од лимуна и тахинија даје освежавајући додир салати од кеља и карфиола. Помешајте састоје и уживајте у савршеној комбинацији укуса.
Предност зимских салата је у томе што нам дају дашак свежине и паузу од поврћа из тегле
Угрејте рерну. Раширите пињоле на папир за печење и пеците, једном мешајући, до златне боје, 4 до 6 минута; пребацити на тањир. На посебном обложеном плеху пеците карфиол са љутом паприком, 2 кашике уља, ½ кашичице соли и ¼ кашичице црног бибера. Пеците док не постане карфиол златан и мекан, 20 до 25 минута. У међувремену, умутите тахини, лимунов сок, преостале 2 кашике уља, ¾ шоље воде и ¼ кашичице соли и црног бибера у великој чинији (по потреби додајте још воде да бисте постигли конзистенцију густе павлаке). Додајте кељ, лук, грожђице, пињоле и карфиол и промешајте да се сједине.
Салата од руколе и крушке са сирћетом
Слатке крушке и прелив са јаворовим сирупом, помешаним са балсамико сирћетом, уравнотежују свежу руколу у овом рецепту за зимску салату.
У мањој чинији умутите јаворов сируп, сенф, сирће, со и бибер. Стално мутећи, полако додајте уље; оставити по страни. Руколу распоредите на појединачне тањире, као и крушку и сир. Прелијте мешавином балсамико сирћета и јаворовог сирупа.
Прочитајте још: РЕЦЕПТ за ПЛАНИНСКИ хлеб: Без адитива, остаје свеж неколико дана!
Салата од печеног поврћа и пиринча са сосом од бадема и першуна
Поврће претходно испеците и скувајте како бисте ову салату лако могли да направите за недељни оброк.
Испржите тиквице, репу, јабуку и лук са 2 кашике уља, 1/2 кашичице соли и 1/4 кашичице бибера на фолији за печење. Пеците, окрећући једном, док не порумени и омекша, 22 до 24 минута. У чинији помешајте першун, бадеме, тврди овчији сир, корицу лимуна, преосталу кашику уља, 1/2 кашичице соли и 1/4 кашичице бибера. Послужите пиринач и поврће преливено сосом, по жељи са кришкама лимуна са стране.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК